Decoutere: "Ik heb het gevoel dat slank zijn verdacht is"

"Op het moment zelf heb ik niet gereageerd, maar de tweet kwam wel hard aan." Dat heeft Hanne Decoutere in "Van Gils & Gasten" gezegd over de beruchte tweet die Goedele Liekens vorig jaar verstuurde en waarin ze leek te suggereren dat het Journaalanker aan anorexia lijdt.

"Bodyshaming." Dat was vanavond een van de gespreksonderwerpen in de studio van "Van Gils & Gasten". De term betekent zoveel als mensen te kijk zetten wegens hun uiterlijk of hun gewicht. Mollige mensen, maar ook slanke mensen.

Decoutere kan erover meepraten. In april vorig jaar belandde ze even in het oog van de storm na een tweet van Goedele Liekens waarin de seksuologe leek te suggereren dat het Journaalanker aan anorexia lijdt. "Wordt het BMI van onze nieuwslezers ook gecontroleerd zoals bij Franse modellen?", schreef Liekens toen net nadat Decoutere "Het Journaal" had gepresenteerd.

Hoewel Liekens later beweerde dat ze de tweet niet aan het adres van Decoutere had verstuurd, voelde die laatste zich toch geviseerd. "Dat was absoluut niet prettig", vertelde ze vanavond aan Lieven Van Gils. "Op het moment zelf heb ik niet gereageerd, maar de tweet kwam wel hard aan. De dag nadien heeft Goedele me opgebeld en heeft ze me alles uitgelegd. Ze had erg veel spijt."

"Ik heb het gevoel dat slank zijn verdacht is. Mensen denken dat slanke mensen niet eten en minstens drie uur per dag sporten. Ik moet me vaak verantwoorden. Zelfs in het bedrijfsrestaurant van de VRT zie ik soms blikken van mensen die kijken of ik wel iets op mijn bord liggen heb."

"Ze duwden me dadelijk in een hokje"

Enkele maanden geleden is Decoutere bevallen van haar tweede kindje. Ook hierna was haar gewicht voor sommige mensen een hot topic. "Mijn zoon is nu 4,5 maanden. Een dikke maand geleden ben ik terug beginnen te werken. Ik heb borstvoeding gegeven, dus kwam ik slank terug. Meteen dachten mensen dat ik vast veel had gesport om meteen weer in mijn kleren te kunnen. Had ik maar de tijd gehad! Ze duwden me dadelijk in een hokje."

Decoutere was vroeger ballerina en ze erkent dat gewicht in die wereld van groot belang is. "Een slank figuur is daar de norm. Het is het eerste waar ze bij een auditie naar kijken. In de periode dat ik danste, was ik veel met mijn gewicht bezig. Dat deed ik wel op een gezonde manier. Daarom vond ik de tweet van Goedele zo jammer, omdat die een verband legde tussen slank zijn en anorexia hebben. Terwijl dat laatste een psychische ziekte is."