Duterte haalt opnieuw uit: "Obama, loop naar de hel"

Het zit er -opnieuw- bovenhands op tussen de Filipijnse president Rodrigo Duterte en zijn Amerikaanse collega Barack Obama. "Obama, loop naar de hel", liet Duterte optekenen. Eerder had hij de VS-president al een hoerenzoon genoemd. Voor Europese Unie is het staatshoofd minder streng. "De EU mag naar het vagevuur, want de hel zit nu al vol."
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Het gaat al een tijdje niet zo goed met de relaties tussen de Filipijnen en de Verenigde Staten met als voorlopig hoogtepunt dat Duterte Obama een hoerenzoon noemde, iets waar hij zich achteraf wel voor heeft geëxcuseerd. Het Westen en mensenrechtenorganisaties hebben immers al langer kritiek op de bloeddorstige campagne van Duterte tegen drugs. De president heeft er onder meer openlijk toe opgeroepen drugshandelaars -maar ook drugsgebruikers- om te brengen.

De Filipijnse president Duterte is de veelal Amerikaanse kritiek op zijn bloedige aanpak van de bestrijding van de drugs in zijn land meer dan beu. "Obama mag van mij naar de hel lopen", laat Duterte optekenen. Voor de Europese Unie, die ook niet mals is voor de Filipijnse drugsoorlog, is hij malser. Zij mogen van de president naar het vagevuur, "want de hel zit nu al vol" (met Obama, red.).

Duterte waarschuwde voorts dat hij met tijd eventueel zelfs zal breken met de Verenigde Staten. "Ik zou nog liever naar Rusland of China gaan", zegt het staatshoofd die nog laat vallen dat Washington geweigerd heeft om wapens te verkopen aan Manilla. "Dan koop ik ze wel van de Russen of de Chinezen." Recent heeft hij nog gedreigd een akkoord met de Amerikanen op te zeggen dat hen toelaat om soldaten te legeren in het land.

Het Witte Huis benadrukt dat de VS en de Filipijnen nog steeds hechte bondgenoten zijn. "De diplomatieke kanalen zijn nog steeds open", klinkt het. De VS heeft grote belangen in de voormalige Amerikaanse kolonie. Het land is een strategisch belangrijke bondgenoot om voldoende tegengewicht te kunnen bieden tegen de Chinese aanwezigheid in de Zuid-Chinese Zee.