Elia trekt aan alarmbel: "Tegen volgende zomer moet er plan zijn voor kernuitstap"

Stroomnetbeheerder Elia dringt aan bij de politiek om snel werk te maken van een plan om de geplande sluiting van de kerncentrales in ons land, de zogenoemde kernuitstap, mogelijk te maken. "Tegen volgende zomer moet er een plan zijn. Komt dat er niet, dan is de kans vrij groot dat we voor voldongen feiten staan", aldus topman Chris Peeters in De Tijd.

Alle zeven kerncentrales in Doel en Tihange moeten tegen 2025 definitief worden stilgelegd. Een plan om de sluiting van de kerncentrales op te vangen, is er echter nog niet. Elia maant de politiek dan ook aan om mogelijke scenario's aan te brengen. "De cijfers tonen duidelijk aan dat je met een ernstig bevoorradingsprobleem zit als alle kernreactoren worden stilgelegd."

Zo'n energieplan moet er tegen volgende zomer zijn, zegt Peeters. De stroomnetbeheerder moet zich namelijk voorbereiden op de aanleg van een nieuwe kabelinfrastructuur, een werk van vele jaren.

Peeters erkent in de krant dat er zowel op het federale en regionale niveau initiatieven worden genomen, maar hoopt vooral dat er snel een aantal conclusies uit volgen. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) plant begin volgend jaar samen te zitten met de gewestregeringen om te beslissen over de energietoekomst van ons land.