Fransman, Schot en Nederlander winnen Nobelprijs Scheikunde

De Fransman Jean-Pierre Sauvage, de Schot J. Fraser Stoddart en de Nederlander Bernard Feringa hebben de Nobelprijs voor de Scheikunde gewonnen voor hun onderzoek naar moleculaire machines. Volgens de jury is hun onderzoek even revolutionair als de elektromotor in de jaren 1830.
AFP or licensors

"De winnaars van dit jaar hebben extreem kleine machines gebouwd en zijn doorgedrongen tot een nieuwe dimensie van de chemie", zegt de jury. "Ze hebben moleculen ontwikkeld waarvan de bewegingen gestuurd kunnen worden. Ze kunnen ook opdrachten uitvoeren als daarvoor de nodige energie wordt voorzien."

Volgens de jury is het onderzoek van het trio op het gebied van ontwikkeling even belangrijk als de elektromotor in de jaren 1830. "Wetenschappers wisten toen niet dat hun onderzoek zou leiden tot elektrische treinen, wasmachines, ventilatoren en keukenmachines."

Moleculaire machines kunnen in de toekomst waarschijnlijk gebruikt worden voor de ontwikkeling van onder meer nieuwe materialen, sensors en energieopslagsystemen.

De Nobelprijs voor de Scheikunde wordt op 10 december uitgereikt in de Zweedse hoofdstad Stockholm. De drie krijgen samen een geldprijs van zo'n 830.000 euro.