Geanimeerd debat tussen Kaine en Pence

Wie wat op zijn honger was blijven zitten na het makke debat tussen presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump vorige week, kreeg waar voor zijn geld met het geanimeerde debat tussen hun respectieve running mates Tim Kaine en Mike Pence. Democraat Kaine kwam erg aanvallend uit de hoek en onderbrak Pence regelmatig. De Republikein probeerde rustig om de uithalen van zijn tegenstander heen te fietsen en kwam daar vaak -maar lang niet altijd- mee weg.

Net zoals bij het allereerste presidentiële tv-debat vorige week waren beide kandidaten gekleed in de kleuren van de tegenpartij. De Republikeinse vicepresidentskandidaat Mike Pence droeg een blauwe das, traditioneel de kleur van de Democraten. En zijn tegenstander de Democraat Tim Kaine had dan weer een rode das aan.

Die laatste zet aan het begin van het scherpe debat meteen de toon door lijnrecht in de aanval te gaan. "Hillary Clinton heeft als advocate, als First Lady, maar ook als minister van Buitenlandse Zaken anderen altijd op de eerste plaats gezet. Terwijl Trump alleen maar aan zichzelf denkt en een imperium heeft opgebouwd op de rug van anderen."

Zijn tegenstander Pence haalde dan weer zwaar uit naar het Buitenlands beleid van de regering-Obama dat grotendeels vorm heeft gekregen tijdens de jaren dat Clinton minister van Buitenlandse Zaken is. "We zien hele delen van de wereld, vooral in het Midden-Oosten, waar de situatie helemaal uit de hand is gelopen", zegt hij. "De huidige crisis in Syrië is een gevolg van het zwakke en gefaalde beleid van Clinton."

Beide vicepresidentskandidaten halen uit naar elkaars running mates omdat die een beledigende campagne zouden voeren. Kaine haalt aan dat Trump zo goed als iedere bevolkingsgroep beledigd heeft. "Dat verdwijnt in het niets in vergelijking met die keer toen Clinton de helft van alle Trump-medestanders uitschold", pareert Pence. "Ze heeft zich daar uitvoerig voor geëxcuseerd. Ik wacht nog steeds op excuses van Trump voor de meeste van zijn uitspraken", zegt Kaine daarop.

Tijdens het debat valt vooral op dat de aanvallende Kaine heel regelmatig zijn collega Pence onderbreekt terwijl die laatste eerder rustig en (vice)presidentieel overkomt. Ze lijken hierin een beetje de tegenpool van hun respectieve running mates. Zo pakt Kaine Pence hard aan over het feit dat Trump als enige presidentskandidaat in de recente geschiedenis zijn belastingaangifte niet heeft vrijgegeven. Pence ontwijkt gelaten de vraag en lijkt er -ondanks de onderbrekeningen van Kaine- vrij goed mee weg te komen.

Het lijkt soms wel of Pence zijn kandidatuur voor 2020 of 2024 aan het voorbereiden is. Hij is ook een gedroomde kandidaat voor het Republikeinse establishment: hij praat rustig en beargumenteerd om de beledigingen heen en heeft het over een kleine overheid en lage belastingen. Kaine aan de andere kant komt soms nerveus over en stuurt het debat vaak in een bepaalde richting zodat hij met een goed voorbereide oneliner kan uitpakken of kan terugkomen op uitspraken die Trump heeft gedaan.

Toch heeft Pence het niet altijd gemakkelijk om de uitspraken van zijn running mate Trump te verdedigen. En laat de confrontatie daarmee net het doel zijn van Kaine tijdens dit debat: Pence in de verdediging duwen en medeverantwoordelijk maken voor het ongeleide projectiel genaamd Trump. En dat laatste lukt af en toe. Bekijk bijvoorbeeld hieronder het stukje over Rusland en de Russische president Poetin.

De goede prestatie van Pence is een opsteker voor het Trump-kamp na een slechte campagneweek. Na het eerste tv-debat vorige week belandde Donald Trump eerst in een hetze over denigrerende uitspraken van hem over een miss Universe die hij miss Piggy had genoemd en daarna brak het verhaal los dat hij 18 jaar geen belastingen zou hebben betaald. De Republikein staat volgens de laatste peiling intussen 5 procent achter op Clinton, terwijl hij niet lang voor het eerste tv-debat voor lag op de Democrate.

Wellicht zal dit vicepresidentieel debat weinig kiezers hebben overtuigd voor het ene of het andere kamp. Op dat gebied is het debat tussen Clinton en Trump zondagavond veel belangrijker. U kunt dat debat overigens opnieuw volgens op Canvas en op Deredactie.be om maandagochtend 3 uur Belgische tijd. We zenden het debat opnieuw integraal uit met live ondertiteling.