Het geheim achter het succes van "Radio Gaga" ontrafeld

Het programma "Radio Gaga" heeft gisteravond 298.000 kijkers (incl. uitgesteld kijken) gehaald en dat is naar Canvasnormen een toppertje. Het tweede seizoen van "Radio Gaga" was meteen goed voor een hashtag op Twitter met niets anders dan lofbetuigingen. "In tijden van cynisme is het fijn dat mensen warmte vinden op tv", ontrafelt presentator Dominique Van Malder het succes.
© VRT De Chinezen
Dominique Van Malder (links) en Joris Hessels (rechts).

In "Radio Gaga" trekken Joris Hessels en Dominique Van Malder met hun mobiele radiostudio naar verschillende locaties -of naar eigen zeggen kwetsbare plekken- om mensen een plaatje te laten aanvragen. In de eerste aflevering gisteren stopten ze aan het Zeepreventorium in De Haan.

Op Twitter regende het tweets met als hashtag RadioGaga. Gaande van "Kan iedereen gewoon meer respect tonen tov zijn/haar medemens" over "Ik ga dus weer ongeveer elke week weten hoe prachtig het was en hoe mooi en dapper mensen kunnen zijn" tot quotes van de patiënten zelf.

"We nemen tijd om te luisteren"

Niets dan lof, maar wat is juist het succes achter "Radio Gaga"? Volgens presentator Dominique Van Malder zijn er meerdere verklaringen.

"We nemen onze tijd om naar mensen te luisteren. Ze komen zelf naar ons toe en kunnen op een integere manier hun verhaal vertellen. Het is verrassend hoe de vraag voor een simpel verzoekplaatje (Welk plaatje? En waarom?) dieper gaat. Mensen worden vaak emotioneel", vindt Van Malder. "In zeer cynische tijden is het fijn dat mensen warmte vinden op televisie."

Of een format als "Radio Gaga" niet beter op zender Eén geprogrammeerd stond? Wellicht haalde het dan meer kijkcijfers. "Er was interesse, ja, maar we hebben kansen gekregen bij Canvas: we konden "Radio Gaga" maken zoals we wilden. Joris en ik zijn trouwe mensen."

Bekijk hier een pakkend fragment uit afl. 1 - CVS stelt voetbaldroom van Bob uit

Hoe het allemaal begon

Presentatoren Joris Hessels en Dominique Van Malder begonnen 16 jaar geleden hun carrière in de theaterwereld: ze zijn naast theatermakers ook -acteurs. Ze werden gevraagd een voorstelling te maken over een psychiatrisch project in samenwerking met het Gentse Guislain-instituut.

Dominique en Joris, beiden ook radio-amateurs, besloten voor dat project radio te maken op het internet. Radio Gaga was geboren. Ze maakten twee maanden radio vanuit Guislain met patiënten en therapeuten. "We kregen een inkijk in hun levens en besloten ook te filmen. We zagen dat er een schoon tv-format inzat. Dit móesten de mensen zien", legt Van Malder uit. 

"Radio Gaga" werd voor Canvas opengetrokken naar andere locaties. De twee presentatoren zijn sinds gisteren trouwens ook te horen op Radio 2 (elke dinsdag van 9 tot 10u, 8 weken lang).