Hulpdiensten krijgen bij rampen voorrang op gsm-netwerk

Zo'n 4.000 à 5.000 leidinggevenden bij politie, brandweer en andere hulpdiensten krijgen vanaf volgend jaar voorrang op het gsm-netwerk, als dat bij een ramp overbelast zou raken. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vanmorgen bekendgemaakt op de Astrid User Days.
Archieffoto aanslag op luchthaven van Zaventem

Na de aanslagen op 22 maart op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro was het gsm-netwerk overbelast. Verwanten of vrienden contacteren, was daardoor zo goed als onmogelijk. Maar ook de hulpdiensten raakten niet meer op het reguliere netwerk.

Om dat in de toekomst te voorkomen, rolt de overheid in samenwerking met de gsm-operatoren een nieuw systeem uit: Blue Light Mobile 2. Concreet zullen zo'n 4.000 à 5.000 leiddinggevenden bij de politie, brandweer en andere hulpdiensten bij rampen voorrang krijgen op het reguliere gsm-netwerk, als dat overbelast zou zijn.

Op die manier zouden mensen met sleutelfuncties bij de hulpdiensten via hun eigen gsm toch kunnen blijven communiceren. De bevolking zelf moet dan even in de wachtrij.

"Groot voordeel is dat we gebruik kunnen maken van het sterkste netwerk dat op die locatie beschikbaar is", zegt de woordvoerder van Astrid, het communicatieplatform van de veiligheidsdiensten.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon maakte het nieuws vanmorgen bekend op de Astrid User Days, een tweedaags congres waar de nieuwste technologische snufjes op vlak van beveiliging en communicatie worden voorgesteld. Vorige week werd tijdens de raad van bestuur van Astrid en die van BIPT beslist om het systeem midden 2017 uit te rollen.

In de eerste plaats wordt het systeem opgestart in samenwerking met Proximus, maar het is de bedoeling dat de andere operatoren later volgen. Met hen wordt nog gepraat, zegt de woordvoerder van Jambon.