Klimaatverdrag treedt op 4 november in werking

Op 4 november treedt het Verdrag van Parijs tegen de klimaatsverandering in werking. Vandaag hebben voldoende landen het verdrag geratificeerd om dat mogelijk te maken. Het waren enkele Europese landen die vandaag voldoende ratificaties leverden om het akkoord in werking te doen treden.

Vandaag hebben Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Hongarije, Slovakije en Malta officieel het Klimaatakkoord geratificeerd. Daardoor hebben voldoende lidstaten dat gedaan om het in werking te treden. Volgens de bepalingen van het verdrag moet dat binnen 30 dagen gebeuren, op 4 november dus.

Dat is enkele dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen en huidig president Barack Obama is in zijn nopjes met de ratificatie. Hij was een groot voorstander van het Klimaatakkoord, evenals zijn Democratische partijgenoten en presidentskandidate Hillary Clinton. 

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump verwerpt het akkoord, al heeft hij eerdere beweringen dat de klimaatsverandering nonsens is, teruggetrokken. Volgens Trump dreigt het Klimaatakkoord de concurrentiekracht van de Amerikaanse industrie te ondermijnen.

De VS en China -de twee grootste vervuilers ter wereld- hadden het Klimaatplan eerder al geratificeerd. In totaal hebben 72 van de 195 landen dat nu al gedaan. Het Klimaatplan wil de uitstoot van broeikasgassen beperken om de stijging van de gemiddelde temperatuur ter wereld tegen 2100 onder de drempel van 2 procent te houden. Of dat lukt, is nog de vraag, want de voorbije jaren behoren tot de warmste sinds het begin van de waarnemingen in de 19e eeuw.

AP2007