Lode Aerts nieuwe bisschop van Brugge

De 57-jarige Lode Aerts wordt de nieuwe bisschop van Brugge. Dat is bevestigd aan VRT Nieuws. Met Aerts komt er een Oost-Vlaming aan het hoofd van de katholieke Kerk in de provincie West-Vlaanderen. Aerts volgt Jozef De Kesel op, die in december vorig jaar tot aartsbisschop van Mechelen-Brussel werd benoemd.

Aerts was vicaris van het bisdom Gent, recent werd hij ook deken van de stad Gent. "Hij heeft heel wat bestuurservaring", zei kerkjurist Rik Torfs vanochtend over Aerts, toen nog niet duidelijk was dat die laatste de nieuwe bisschop werd. "Ik ken hem als iemand die als een van de eersten zag dat de crisis in de Kerk niet enkel een crisis van de Kerk was maar ook met de inhoud van het geloof te maken had." 

Verder beschrijft Torfs de nieuwe bisschop als een "vriendelijk man met veel zin voor humor". "Zin voor humor is heel belangrijk als je vandaag in de Kerk werkt, met moeilijke momenten moet rekening houden en bij regen en ontij zelf overeind moet blijven."

De nieuwe bisschop van Brugge werd om 11 uur officieel voorgesteld op een persconferentie. Aartsbisschop Jozef De Kesel onderstreepte op die persconferentie dat Aerts een zeer goede voorbereiding heeft gehad om zijn taak als bisschop op te nemen. "Hij heeft een erg degelijke theologische scholing gehad en heeft ook een brede pastorale ervaring, vooral bij jonge mensen", aldus De Kesel. "Bovendien heeft hij als medewerker van Mgr. Luysterman ook geleerd wat het inhoudt om een bisdom te besturen."

De Kesel benadrukte ten slotte dat Aerts "een goed mens" is, "zonder eigendunk". "Het is een man met een groot hart. Hij kan animeren. Hij is een gelovige. Hij is een man van gebed en dat ook is allemaal belangrijk."

Aerts wordt op 4 december tot bisschop gewijd.

Biografie

Lode Aerts is op 2 oktober 1959 geboren in de Oost-Vlaamse stad Geraardsbergen. Hij volgde middelbaar onderwijs aan het College in Eeklo en vatte in 1977 de studie filosofie aan het seminarie van Gent aan. Hij behaalde het diploma van bachelor in de filosofie en de letteren aan de KU Leuven in 1980 en studeerde theologie aan het seminarie van Gent tussen 1980 en 1984. Op 7 juli 1984 werd hij tot priester gewijd. Hij behaalde de doctoraatstitel in de Bijbelwetenschappen in 1988 aan de pauselijke universiteit Gregoriana. Van 1988 tot 1992 was Lode Aerts professor filosofie aan het seminarie van Gent. Van 1992 tot 2002 doceerde hij als professor dogmatische theologie en was hij geestelijk directeur van het seminarie van Gent. In dezelfde periode was hij eveneens bisschoppelijk vicaris voor de jongerenpastoraal en van 2002 tot op heden is hij bisschoppelijk vicaris voor de kerkelijke roepingen, opleiding en vorming. Sinds 2002 is Aerts aangesteld als titulair kanunnik van de Sint-Baafskathedraal in Gent. Sinds augustus van dit jaar was hij deken van de stad Gent. Aerts heeft ook verschillende publicaties op zijn naam staan. Zijn recentste boek was "Drinken aan de bron. De smaak van het christelijk geloof".