Olieconsortium moet Tsjaad 68,1 miljard euro betalen

Een olieconsortium is door het hooggerechtshof in Ndjamena, de hoofdstad van Tsjaad, veroordeeld tot een monsterboete wegens het niet betalen van belastingen. Het gaat om het consortium dat grotendeels in handen is van de Amerikaanse groep ExxonMobil en het oliegebied van Doba, in het zuiden van het land, uitbaat. Sinds 2009 betaalde het slechts 0,2 procent aan belastingen terwijl het wettelijke minimum 2 procent bedraagt.

De zaak tegen het olieconsortium van Doba was aangespannen door de ministeries van Financiën en Begroting. Zij eisten meer dan 300 miljard CFA frank (ruim 457.347.000 euro) aan achterstallige belastingen.

Het hooggerechtshof volgde de eisers waardoor het Dobaconsortium nu 483,6 miljard CFA moet betalen aan achterstallen. Met de aanzienlijke boete die daar nog bovenop komt, bedraagt het totaal te betalen bedrag uiteindelijk 44,700 miljard CFA, ofwel 68,1 miljard euro.

Het consortium betaalde sinds 2009 – als gevolg van een overeenkomst met de Tsjadische staat - een belastingvoet van slechts 0,2 procent, terwijl het wettelijke minimum 2 procent bedraagt. De douane schat dat ze 579 miljoen euro aan inkomsten gederfd heeft.

Het is een bedrag dat kan tellen in economisch barre tijden. De staatsinkomsten hebben te lijden onder de petroleumkoers en dat is slecht nieuws voor de Tsjadische staatskas, die in 2014 meer dan 70 procent van haar inkomsten uit olie haalde. De inkomsten uit olie maakten dat jaar twee derde uit van het bbp van Tsjaad.

Het Consortium is niet te spreken over de uitspraak en beraadt zich over verdere stappen. ExxonMobil zou instructies uit de hoofdzetel in Texas afwachten, weet de website Jeune Afrique. Verwacht wordt dat het consortium in beroep zal gaan bij het internationaal arbitragehof in Parijs. Exxon stelt de bevoegdheid van het hooggerechtshof in Ndjamena in vraag, en voert sinds de start van de rechtszaak parallelle gesprekken met de staat Tsjaad.

Als het bedrag in zijn totaliteit zou worden geïnd dan zou dat bijna zes keer zoveel zijn als het totale bedrag aan heffingen dat Tsjaad sinds de start van de olie-exploitatie heeft ontvangen.

De oliepijplijn van Doba naar Kribi in buurland Kameroen is 1.076 kilometer lang. Behalve Esso Tsjaad (Exxon Mobil) investeerden ook Chevron en het Maleisische Petronas in de pijplijn. De aandelen van Chevron werden later overgekocht door de Tsjadische staat. In het oliegebied van Doba worden dagelijks 125.000 vaten olie opgehaald.