Orkaan Matthew komt aan wal in Cuba, VS wacht bang af

Na zijn doortocht door Haïti, is de orkaan Matthew aangekomen in Cuba. Via de Bahama's zou hij later deze week de VS bereiken. Hoewel verwacht wordt dat de windsnelheden tegen dan lichtjes afnemen, is het daar nu al alle hens aan denk.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De orkaan Matthew is de krachtigste orkaan in de Caraïben in bijna tien jaar. Met rukwinden tot 230 kilometer per uur valt Matthew in categorie vier van de vijf op de schaal van Saffir-Simpson. Naast rukwinden brengt hij ook felle regenval met zich mee.

Gisteren ging de orkaan aan land in het zuidwesten van Haïti. Daken van huizen werden afgerukt en bomen werden ontworteld. Door de zware regenval werden rivieren plots verraderlijke waterstromen en de telefoonlijnen tussen het zuidwesten en de rest van het land werden urenlang verbroken. 

Ter hoogte van de stad Petit Goave is ten slotte een belangrijke brug ingestort. De brug liep over de enige verbindingsweg tussen het zuidwesten en de rest van het land.  Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers er precies zijn, persagentschap AP spreekt op basis van autoriteiten van vijf doden.

Nu is Matthew dus aan zijn doortocht door Cuba begonnen. In het oosten van het eiland werden 316.000 mensen uit voorzorg geëvacueerd. Op de marinebasis Guantanamo Bay werden zo'n 700 gezinsleden van personeelsleden geëvacueerd. Volgens de eerste berichten zou Cuba niet zo hard getroffen worden als Haïti. 

Na Cuba zijn de Bahama's en de VS aan de beurt. Morgenavond al wordt verwacht dat Matthew vlak bij de oostkust van Florida zou zijn, van daaruit zou hij doortrekken tot South Carolina. De gouverneur van die laatste staat overweegt om vanmiddag (lokale tijd) meer dan een miljoen mensen op te roepen om te vertrekken.

Hevige regenval heeft tot overstromingen geleid in Haïti

AFP or licensors
AFP or licensors

Inwoners van Miami, Florida, slaan nu al extra voorraden in

In South Carolina neemt men maatregelen voor een eventuele evacuatie