Parijzenaars zwemmen voortaan een graadje lager

Geen 27, maar 26 graden Celsius. Zo warm (of zo koud, zo u wil) is sinds enkele weken de temperatuur van het water in de gemeentelijke zwembaden van Parijs. De stad bespaart zo honderdduizenden euro's, maar de zwemmers morren.

"Ik was zo verlamd van de kou, dat ik het zwembad al na een half uur moest verlaten", vertelt Pénélope uit het 18e arrondissement aan de krant Le Parisien. "Mijn dochter zat op een bankje in een handdoek gewikkeld, vervroren als een ijsblokje." De redders krijgen de laatste weken steeds meer klachten van baders. "En zelfs wij vinden het water ook te koud. Maar we moeten de nieuwe regel opvolgen, en dat doen we ook, in elk zwembad."

De stad relativeert het gemor: "De daling van de temperatuur is relatief onopgemerkt gebeurd, totdat er affiches zijn verschenen die de zwemmers informeerden over de beslissing", vertelt de sportverantwoordelijke van de Franse hoofdstad. "26 graden is ook de maximum aanvaarde temperatuur voor zwemsporten."

De stad wil de temperatuurdaling met 1 graad in de eerste plaats verpakken als een ecologische maatregel. "Openbare zwembaden zijn echte energievreters. We moeten niet alleen het water verwarmen, maar ook de lucht ventileren. Met de temperatuurdaling willen we de impact op het milieu verminderen", luidt de groene uitleg.

Al zullen de financiële voordelen wellicht ook een belangrijke rol hebben gespeeld. Door het water een graad minder warm te maken, moet de stad minder stoken. Dat komt neer op een besparing tot 300.000 euro per jaar. Bibberende zwemmers of niet, in budgettair krappe tijden is ook dat mooi meegenomen.

Riolen helpen zwembaden warm

Toch is er wel degelijk sprake van groene technologische innovatie in de Parijse zwembaden. Vandaag is in de Franse hoofdstad namelijk een speciaal verwarmingssysteem in gebruik genomen.

Een zwembad in het 14e arrondissement wordt voortaan verwarmd dankzij het riolensysteem van Parijs. De warmte van het gebruikte water dat door de riolen stroomt, wordt opgevangen door warmtewisselaars. Die warmte zet vervolgens pompen in werking die het zwembad zelf en de douches moeten verwarmen.

"Zo wordt elke Parijzenaar een beetje energieproducent wanneer hij een douche neemt", klinkt het.

lees ook