PEN Vlaanderen lanceert petitie tegen vervolging Turkse schrijvers

Auteursvereniging PEN Vlaanderen heeft een petitie gelanceerd naar aanleiding van de "massale vervolging" van schrijvers in Turkije. Met het initiatief wil de organisatie de situatie aanklagen en onder de aandacht brengen.

Volgens PEN Vlaanderen zijn in Turkije verschillende auteurs en journalisten opgepakt voor "laster, obsceniteit of belediging van het gewone volk", terwijl ze eigenlijk niets anders deden dan het uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting.

"Turkije heeft de Europese Conventie voor de Mensenrechten en het Internationale Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten onderschreven, waarvan vrijheid van meningsuiting een onderdeel is. Daarom roepen we met deze petitie de Turkse regering met klem op om deze onderschreven rechten te handhaven en de auteurs en journalisten die niet anders deden dan deze rechten uit te oefenen, vrij te laten", zegt PEN Vlaanderen in een persbericht.

De petitie is een initiatief in samenwerking met Hart Boven Hard, ACOD Cultuur en Boekhandel De Groene Waterman.