Poolse parlementsleden plooien: abortusverbod wellicht van de baan

Het lijkt er op dat er dan toch geen totaal verbod op abortus komt in Polen. De bevoegde parlementaire commissie heeft het wetsontwerp verworpen. Een overwinning is dat voor de duizenden mensen die de afgelopen dagen op straat waren komen protesteren tegen het omstreden voorstel.

Het Poolse parlement onderzocht een wetsvoorstel van het burgerinitiatief "Stop abortus", dat abortus zou verbieden in alle gevallen, behalve als het leven van de moeder onmiddellijk gevaar loopt. Een voorstel dat 450.000 handtekeningen kon verzamelen en gesteund werd door de Katholieke Kerk. Vrouwen en dokters die toch een abortus zouden ondernemen, zouden een celstraf tot 5 jaar kunnen oplopen.

Maar over het hele land - en ook bij ons in Brussel - kwamen duizenden vrouwen op straat om te protesteren tegen dat voorstel. Maandag werd zelfs "black monday" genoemd, een zwarte maandag waarop ook studenten en arbeiders de vrouwen kwamen steunen. Het werk werd neergelegd, sommige handelszaken sloten de deuren en vrouwen weigerden om nog huishoudelijke taken te doen.

Er lag dus een ongelooflijke druk op de Poolse wetgevers, en met name op de parlementsleden van de rechts-conservatieve meerderheidspartij. In een snel bijeengeroepen, chaotische en emotionele parlementaire commissie is het wetsvoorstel nu verworpen.

"De vrouwen hebben ons een lesje in nederigheid gegeven"

"Mijn partij ondersteunt het voorstel niet", liet de fractieleider van de heersende partij optekenen. "We gaan nu een apart voorstel doen dat de huidige wet grotendeels zal laten zoals hij is. Wel zullen we beperkingen stellen in geval van abortus bij het syndroom van Down."

De huidige abortuswetgeving in Polen is nu al vrijwel de strengste van Europa. Momenteel is abortus er slechts in drie gevallen toegelaten: als het leven of de gezondheid in gevaar is, als uit prenataal onderzoek blijkt dat de foetus een ongeneeslijke afwijking heeft, of als de zwangerschap het gevolg is van incest of verkrachting.

Het Poolse parlement - dat het ontwerp na eerste lezing al had aangenomen - moet zich nu wel nog definitief uitspreken. Maar het njet uit de bevoegde commissie geeft alvast een richting aan, en wordt gezien als een overwinning voor de protesterende vrouwen. "De straatprotesten hebben ons doen denken en ons een lesje in nederigheid gegeven", aldus de Poolse minister van Wetenschap. "Er zal geen totaal verbod op abortus komen."