Privébedrijf huurt Gentse Graslei 10 dagen af voor 1.400 euro

Voor een receptie morgenavond heeft projectontwikkelaar MG Real Estate de Graslei in Gent tien dagen afgehuurd. Kostprijs: 1.415,33 euro. Uit protest hebben enkele honderden misnoegde Gentenaars zichzelf op het feest uitgenodigd via Facebook.

Het afhuren van publieke ruimte door een privébedrijf: in Gent is het mogelijk voor een prikje. MG Real Estate heeft van de stad Gent en van Waterwegen en Zeekanaal de toestemming gekregen om een ponton van 1.160 vierkante meter aan de Graslei aan te leggen. Op het drijvend ponton komen een tent, terras en cateringfaciliteiten.

Op en rond dat ponton houdt de projectonwikkelaar morgenavond een walking dinner voor vijfhonderd genodigden naar aanleiding van de geslaagde renovatie van het vroegere Postgebouw op de Korenmarkt. MG Real Estate betaalt hiervoor 1.415,33 euro. In dat bedrag is ook de tijd voor de opbouw en afbraak van het ponton inbegrepen en dat mag in totaal tien dagen duren, zo weet Het Nieuwsblad.

Het geld dat MG Real Estate betaalt, is niet voor de eigenlijke Graslei zelf want die afhuren is helemaal gratis. Ruimte huren op het water kost wel geld. Per vierkante meter water op de Leie betaalt het bedrijf 1,16 euro. Dat lijkt een spotprijs, maar het is het gangbare tarief. Het wettelijk vastgelegde bedrag in Vlaanderen voor een vierkante meter water is 2,5 euro voor een maand, of 1,16 euro voor 14 dagen, bevestigt woordvoerder van Waterwegen en Zeekanaal Claudia Van Vooren in Het Nieuwsblad.

"Het vaarseizoen is voorbij"

Het lijkt raar dat een privébedrijf gedurende twee weken gratis een deel van de openbare ruimte kan afhuren voor privégebruik, maar dat is het niet.

"In principe kan iedereen een aanvraag doen. En die behandelen we allemaal op dezelfde manier, met dezelfde voorwaarden", aldus nog Van Vooren. "In het hoogseizoen zou dit niet kunnen. Maar nu is het vaarseizoen voorbij en interfereert het niet met andere evenementen."

"De Graslei behoort toe aan de Gentenaars"

Niet iedereen is het met deze gang van zaken eens. Via het Facebookevenement "Partycrash: Gent is van ons!" laten enkele honderden misnoegde Gentenaars weten dat ze morgenavond naar het feest afzakken om de publieke ruimte terug te eisen.

"De Graslei is een openbare ruimte en behoort toe aan de Gentenaars", staat op de Facebookpagina te lezen. "Wij pikken deze uitverkoop (en de platte vercommercialisering van ons stadscentrum) niet en nodigen onszelf dan ook uit op het feest."