Robbie Williams trapt op Russische zere tenen

Robbie Williams heeft zich de woede van de Russische media op de hals gehaald met zijn nieuwe nummer "Party like a Russian" en de bijhorende videoclip. Daarin zou de Britse zanger zich schuldig maken aan racisme jegens Russen.

"Party like a Russian" is enkele dagen geleden verschenen. Het is de eerste single van "Heavy entertainment show", het elfde album van Robbie Williams.

In het nummer zingt Williams voluit over drank, drugs, cash en baboesjka's. Hij rijmt Grigori Raspoetin met de schoenen van Louboutin en heeft het ook over een man "die het geld van een hele natie steelt om zijn eigen ruimtestation te bouwen".

Dat dit laatste een verwijzing naar de Russische president Vladimir Poetin is, heeft hij intussen via Twitter ontkend. "Rusland telt 147 miljoen inwoners", vertelt hij aan The Sun. "Ik wil hen op geen enkele manier beledigen." Tegelijk voegt hij eraan toe dat hij niet weet van welke vorm van humor ze houden.

Sergej Prokofjev

Veel Russische media vinden het nummer alvast niet grappig. Ze hekelen ook de bijhorende videoclip waarin Williams kwistig met clichés over Rusland in het rond zou strooien. Het feit dat het nummer doorspekt is met flarden van "Dance of the knights" van de Russische componist Sergej Prokofjev, stuit velen eveneens tegen de borst.

Volgens de Russische zender Vesti is het Russische thema het enige dat de populariteit van Williams nog kan redden, populariteit die volgens de zender "de laatste jaren meer een herinnering dan realiteit is geworden".

De populaire Russische tabloid Life laat een panel van experts aan het woord die beweren dat Williams nooit nog in Rusland zal mogen optreden.

Toch nemen sommige Russen het op voor Williams. De Russische zanger Joeri Loza roemt "Party like a Russian". "Hij behandelt het thema tactvol", zegt hij. De Russische politica Maria Baronova noemt de videoclip "een succesvol stereotype van een klein deel van de Russische maatschappij. De elites van vandaag houden van deze voorstelling".