Rutten wil werkloosheidsuitkeringen nog sneller laten dalen

Gwendolyn Rutten (Open VLD) wil met sneller dalende werkloosheidsuitkeringen de begroting spijzen. Samen met extra begeleiding van werklozen moet dat volgens haar geld opleveren. Het is een van de begrotingsvoorstellen die gisteren aan bod kwamen tijdens een debat aan de Universiteit van Antwerpen.

"Ik wil er graag voor zorgen dat je meer gaat activeren en mensen niet levenslang in een uitkering houdt. Dat zou gebeuren met een degressief systeem in de uitkeringen", zegt Rutten.

CD&V-voorzitter Wouter Beke betwijfelt of dit veel werklozen aan de slag zal helpen. Alle regeringspartijen willen wel het snel stijgende aantal zieken en invaliden laten werken. Volgens N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover kan dat deeltijds.

De begrotingsbesprekingen zouden zeer moeizaam verlopen. Welke maatregelen er in Hertoginnedal wel bedacht gaan worden, weten we volgende week dinsdag.