Sint-Joost voert vierdaagse werkweek in

Sint-Joost-ten-Node wil de 4-daagse werkweek invoeren. Dat is beslist op de gemeenteraad. Het personeel van de Brusselse gemeente zou binnenkort maar vier dagen per week meer moeten werken, voor hetzelfde loon. Bijkomende aanwervingen moeten het overgebleven werk opvangen. Het is nog niet duidelijk wie wat zal betalen.

"Het drama bij ING herinnert er ons aan dat we er goed aan doen aan een samenlevingsproject te werken waarin de werknemers, hun levenskwaliteit en hun persoonlijk welbevinden centraal staan", meldt burgemeester Emir Kir (PS) van de armste gemeente van het land in een persbericht. Om die levenskwaliteit bij het stadspersoneel te vergroten wil Kir de vierdaagse werkweek invoeren in zijn gemeente, zonder loonverlies voor de ambtenaren in kwestie.

Om het overgebleven werk op te vangen zouden er bijkomende aanwervingen komen. Kir maakt zich sterk dat dit geen gevolgen zal hebben voor de gemeentefinanciën. Het gaat om een proefproject dat financiële steun zou genieten van de gewestelijke en federale overheid. De oppositie is daar niet van overtuigd. "Zonder geld komt het er niet", zegt gemeenteraadslid Frederic Roekens (Ecolo-Groen) aan Bruzz. "En laat het nu net dat zijn, waar we nog geen zicht op hebben."

De vierdaagse werkweek was initieel een idee van Kir's partijgenoot Elio Di Rupo en staat ook in het partijprogramma van de PS. In Bergen, waar Di Rupo burgemeester is, is er al een vierdaagse werkweek voor werknemers die ouders zijn dan 60 en zwaar fysiek labeur moeten uitoefenen.