Twijfel doet Wesphael hangen tussen 30 jaar of vrijspraak

Heeft Bernard Wesphael zijn vrouw gedood of niet? Op die vraag moet de assisenjury een antwoord geven. Het proces nadert na drie weken zijn ontknoping. Maar sluitend bewijs tegen de ex-politicus is er niet, twijfel doet de weg naar de vrijspraak open liggen.

De feiten dateren van drie jaar geleden. Op 31 oktober 2013 werd Véronique Pirotton - de vrouw van Wesphael - dood teruggevonden in een hotelkamer in Oostende. Vrijwel iedereen was het onmiddellijk eens: een verdacht overlijden. Doodslag, zegt de openbaar aanklager. Zelfmoord, beweert de verdediging van Wesphael. De jury moet straks beraadslagen over de schuldvraag. Geen gemakkelijke taak, want twijfel is het kernwoord op het assisenproces dat op 19 september dit jaar van start ging.

Wesphael: "Ik heb er geen verklaring voor"

Eerst de verklaringen van Wesphael zelf. Hij houdt zijn onschuld staande. "Ik hield van mevrouw Pirotton. Ik heb haar niets gedaan", klonk het steeds uit de mond van de oud-politicus in de rechtszaal. Maar de uitleg van Wesphael rammelt en komt niet overeen met het tijdsverloop dat moet blijken uit camerabeelden. Bovendien zijn er ook kussenvezels gevonden op het gezicht van Pirotton, wat het parket overtuigt dat Wesphael zijn vrouw heeft verstikt. Onderzoekers van het Instituut voor Criminalistiek en Criminologie kwamen tijdens het proces hun bevindingen over de vezels geven. Het antwoord van Wesphael in de rechtszaal: "Ik heb er geen verklaring voor."

"Politiediensten hebben al professioneler rapport gemaakt"

Maar ook het onderzoek door politie en gerecht overtuigt niet meteen. Zelfs de openbaar aanklager moest dat toegeven tijdens het proces. "Ik heb al geweten dat politiediensten een professioneler rapport hebben gemaakt." Toch geen onschuldige sneer naar de Oostendse recherche. En ook de experts maakten niet steeds een overtuigende indruk. Sommige bevindingen werden zelfs onderuit gehaald door een tegenexpertise. Een tegenexpertise op vraag van de verdediging sluit "een misdadige wurging" uit.

Twijfel

Redelijke twijfel aan beide kanten van het spectrum: schuldig of onschuldig. Binnen enkele uren kennen we het antwoord van de jury. Als Wesphael schuldig wordt verklaard, riskeert hij 30 jaar cel. Als de twijfel de bovenhand haalt, wordt het de vrijspraak.