Verzekeraar NN Group lanceert overnamebod op Delta Lloyd

De Nederlandse verzekeraar NN Group (Nationale Nederlanden) gaat een overnamebod lanceren op rivaal Delta Lloyd. NN is de verzelfstandigde verzekeringstak van de bank ING die in 2014 naar de beurs werd gebracht.

NN biedt 5,3 euro per aandeel van Delta Lloyd wat neerkomt op een totaalbedrag van 2,4 miljard euro. Dat is een premie van 29% boven de slotkoers van Delta Lloyd gisteren.

Volgens NN zou de overname leiden tot een erg gediversifieerde verzekeraar inzake pensioenen, levensverzekeringen en andere activiteiten, waarbij ook een erg aantrekkelijke internationale aanwezigheid zou tot stand komen, onder andere in België.

NN is het voormalige verzekeringsfiliaal van de bank ING die in 2014 verzelfstandigd werd dankzij een beursintroductie. ING moest NN toen loslaten als voorwaarde van de Europese Commissie voor overheidssteun tijdens de bankencrisis van 2008. 

Nationale Nederlanden (NN) is actief in 18 landen en telt 11.500 werknemers. ING is met een belang van 14% nog altijd de grootste aandeelhouder van NN. 

Delta Lloyd in het vizier van NN

Delta Lloyd heeft nog niet gereageerd op het overname. De verzekeringsgroep heeft onlangs het kapitaal moeten verhogen om tegemoet te komen aan de eisen van de Europese Commissie.

De Taiwanese holding Fubon heeft daarvan gebruik gemaakt om voor 7% in het kapitaal van Delta Lloyd te stappen. Bij Delta Lloyd zijn de activiteiten de voorbije jaren afgebouwd en is er een herstructurering aan de gang. Delta Lloyd is met een beurswaarde van 1,9 miljard euro ongeveer een tiende zo groot als NN. Er werken 4.130 mensen, waarvan 483 in ons land.

In ons land was Delta Lloyd lange tijd aanwezig als bank en als verzekeraar en het was zelfs een onderdeel van de Bel-20-index van de beurs Euronext Brussel. Het Belgische bankfiliaal is intussen verkocht aan de Chinese verzekeringsgroep Anbang die ook de Bank Nagelmackers heeft overgenomen.