Wouter Deprez over borstkanker vrouw: "Ik moest deze voorstelling maken"

Cabaretier Wouter Deprez heeft een nieuw boek en een nieuwe voorstelling klaar: "Bloemen, bijen & borstbollen". Daarin vertelt hij onder meer over de borstkanker die zijn vrouw heeft getroffen. "Het is de allereerste keer dat ik voel wat het betekent om iets uit noodzaak te maken", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

"Bloemen, bijen & borstbollen" gaat over de liefde van Deprez voor zijn tuin, zijn bijen (hij is imker) en zijn gezin. Het is zowel een boek (met luister-cd) als een muzikale voorleesvoorstelling. Het is ook zijn meest persoonlijke werk tot nog toe. Deprez vertelt heel open over de ziekte van zijn vrouw en de impact op hun gezin.

"Ik moest het maken om erover te kunnen vertellen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "En soms ook -in de grappige stukken- om het er net niet over te hebben, om het een heel andere kant uit te sturen. Het grappige en het droevige hebben mij allebei veel deugd gedaan bij het schrijven."

"Ziekte bespreekbaar maken"

Wat vond zijn vrouw van die openheid? "We hebben daarover gepraat natuurlijk. Ik denk puur praktisch dat ze het aangenaam vond dat ik ging schrijven en spelen, omdat ze weet dat dat mij houvast geeft en het makkelijker maakt om de zware taak die er thuis was en is, op te nemen. Om mijn batterijen op te laden."

"Ze vindt het niet erg om er als personage in voor te komen, omdat ze voelt hoeveel taboe er nog rond de ziekte hangt. Het is de bedoeling om borstkanker wat lichter en meer bespreekbaar te maken, en informatie te geven tegelijkertijd."

"Liefdesverklaring"

Vanavond is de laatste try-out, zaterdag in Gent de eerste voorstelling. Hoe gaat hij om met de emoties op het podium? "Ik heb door de jaren heen geleerd om die emoties toe te laten, wat de langste opdracht was. Nu ze er zijn, moet ik leren om ze te controleren om voort te kunnen spelen." Dat lukt Deprez door op een speciale manier adem te halen of door aan iets anders te denken.

Zijn vrouw heeft de voorstelling al gezien. "Ze vond het heel mooi. Voor haar is het grappig om te zien waar geprutst wordt aan de werkelijkheid of wordt overdreven. Ik druk me normaal gezien niet zo makkelijk uit rechtstreeks. Ik heb het gevoel dat ze het heeft ervaren zoals ik het heb bedoeld, als een soort liefdesverklaring."