Yahoo! doorzocht mails van miljoenen gebruikers voor Amerikaanse geheime dienst

Yahoo! heeft vorig jaar software ontwikkeld om de mails van zijn klanten te doorzoeken voor de Amerikaanse geheime dienst NSA en de onderzoeksdienst FBI. Dat bericht Reuters op basis van drie voormalige werknemers van de internetgigant en nog een vierde persoon die op de hoogte was. Honderden miljoenen gebruikers zouden via de software zijn bespioneerd.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission.

Naar welke informatie precies gezocht werd, is niet duidelijk. Wel geven de klokkenluiders aan dat de geheime dienst Yahoo! heeft gevraagd om e-mails en hun bijlagen op basis van bepaalde woorden en zinnen te doorzoeken.

Volgens dezelfde bronnen zouden de spionagepraktijken van Yahoo! ook de reden zijn dat in juni 2015 de toenmalige CSO (Chief Security Officer) van het bedrijf, Alex Stamos, zou zijn opgestapt. Hij zou het, net als enkele andere managers, niet eens zijn geweest met de beslissing van CEO Marissa Mayer om mee te werken met de NSA. Stamos is intussen CSO van Facebook.

Yahoo! zelf heeft enkel heel kort gereageerd op het verhaal. "We zijn een bedrijf dat de wet respecteert en we plooien ons naar de wetten van de Verenigde Staten", zo luidt het.

Cyberaanval

Volgens experten is het waarschijnlijk dat ook andere internetbedrijven door de NSA en de FBI gevraagd zijn om hetzelfde voor hen te doen. Google en Microsoft hebben al gereageerd dat ze nooit dergelijke doorlichtingen van de e-mails van hun gebruikers hebben gedaan.

De nieuwe controverse komt ongelegen voor Yahoo!. Nog maar enkele weken geleden lekte uit dat bij een cyberaanval eind 2014 de persoonlijke gegevens van 500 miljoen gebruikersaccounts waren buitgemaakt door hackers. Daarover loopt een rechtszaak tegen het internetbedrijf wegens nalatigheid.

Meest gelezen