2 miljoen Amerikanen op de vlucht voor orkaan Matthew

Amerika bereidt zich voor op de komst van de krachtige orkaan Matthew. Die zal naar verwachting morgenochtend onze tijd aan land gaan in de zuidelijke staat Florida. 1,5 miljoen mensen worden daar gevraagd hun huizen te verlaten. In drie andere staten gaat het om nog eens 500.000 mensen. De voorbije dagen raasde Matthew boven de Caraïben. Daar zijn minstens 144 mensen gedood.
Sun Sentinel 2016

De orkaan Matthew is de krachtigste in negen jaar en stevent met windsnelheden tot 200 km/u af op de Amerikaanse oostkust. In de zuidelijke staten Florida, Georgia, South Carolina en North Carolina is een grote volksverhuizing bezig terwijl gevreesd wordt dat de storm weer aan kracht zal winnen als hij morgenvroeg in de VS aan land komt.

President Barack Obama heeft nu al de noodtoestand uitgeroepen in Florida. Meer dan anderhalf miljoen mensen zijn geëvacueerd uit de lagere kuststrook langs de Atlantische Oceaan naar het binnenland. Grote evenementen zijn uitgesteld en pretparken zoals Disney World en Sea World in Orlando zijn gesloten. Daar liggen ook de ruimtebases van Cape Canaveral en het Kennedy Space Center.

“We moeten ons voorbereiden om getroffen te worden door een verwoestende orkaan. Dit is een gevaarlijke storm en het is nooit te vroeg om te evacuëren”, zei gouverneur Rick Scott bij de aankondiging van de evacuatie in Florida. De staat Florida is al ruim een decennium lang gespaard gebleven van zulke zware stormen, maar nu houdt men er dus de adem in. De winkels zijn vrijwel leeg omdat mensen volop aan het hamsteren zijn geslagen.

Ook in naburige staten zoals Georgia, South en North Carolina zijn nog eens een half miljoen mensen naar veiliger oorden gebracht. Matthew hangt nu boven de Bahamas en zou mogelijk morgenochtend de kust van Florida bereiken en dan verder naar het noorden trekken.

Nu al 140 doden geteld in Haïti

Dat het menens is met de orkaan Matthew is de voorbije dagen gebleken tijdens de doortocht over het eiland Hispaniola in de Caraïben. In Haïti in het westen van het eiland zijn zeker 140 doden gevallen door omgevallen bomen, het instorten van huizen en overstromingen. Ook een ziekenhuis heeft daar zware schade opgelopen.

Duizenden mensen hebben er hun huizen verloren, wegen zijn er verwoest en rivieren zijn er ruim buiten hun oevers getreden. Hoe groot de schade er precies is, is nog altijd niet duidelijk omdat grote delen van het land nog onbereikbaar zijn voor de hulpdiensten.

De Haïtiaanse overheid schat dat zeker 350.000 mensen een of andere vorm van hulp nodig hebben. Een VN-medewerker spreekt al van de grootste ramp sinds de verwoestende aardbeving van 2010. De komende dagen zal de VS met negen helikopters voedsel, water, dekens, tenten en dies meer verdelen in de zwaarst getroffen gebieden. Samen goed voor 1 miljoen dollar aan noodhulp.

Haiti is een straatarm land dat nog altijd niet bekomen is van de zware aardbeving van 2010 die toen 200.000 mensenlevens heeft geëist. Daarna zijn in het land nog eens 9.000 mensen gedood door een epidemie van cholera. De infrastructuur van het land was voor die rampen ook al in een erg lamentabele toestand en veel gewonden krijgen gewoon geen hulp. 

In buurland Dominicaanse Republiek zijn bij de doortocht van de orkaan vier doden geteld. 

AFP or licensors

Orkanen van schaal 1 tot 5

De kracht van orkanen wordt volgens de Saffir-Simpson Hurricane Wind Scale ingedeeld in vijf categorieën al naargelang de windkracht en de mogelijke schade.

  • 1. 119-153 km/u: schade aan daken, bomen en hoogspanningslijnen
  • 2. 154-177 km/u: erg gevaarlijke winden met grote schade
  • 3. 178-208 km/u: zware schade, geblokkeerde wegen en tekorten aan stroom, voedsel en water
  • 4. 209-251 km/u: zware schade aan woningen en infrastructuur, streken wellicht weken of maanden onbewoonbaar
  • 5. 252 km/u of meer: groot aantal huizen verwoest en instortende muren, getroffen gebieden raken geïsoleerd voor langere tijd