"Duitse industrie schaart zich achter Deutsche Bank"

Een aantal grote Duitse bedrijven zou bereid zijn om in het kapitaal van Deutsche Bank te stappen. Die kapitaalinjectie zou een einde moeten maken aan de bezorgdheid over Duitslands grootste bank die een miljardenboete in de Verenigde Staten riskeert.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De grootste bank van Duitsland en één van de financiële giganten in Europa is onder druk komen te staan door een mogelijke boete van de Amerikaanse overheid. Die zou Deutsche Bank een miljardenboete willen opleggen wegens haar rol in het gesjoemel met rommelkredieten dat in 2007 de aanleiding vormde voor de financiële crisis en wat daarna de "Great Recession" genoemd wordt.

In het geval van Deutsche Bank zou die boete kunnen oplopen tot 14 miljard dollar, maar vandaag lieten een aantal bronnen in de VS weten dat dat mogelijk wat minder zal zijn.

De Duitse zakenkrant Handelsblatt meldt nu dat een aantal grote Duitse concerns uit de DAX-index van de beurs van Frankfurt bereid zouden zijn om het in het kapitaal van Deutsche Bank te stappen om die bank zo uit de problemen te houden. Wie die bedrijven zijn, wou Handelsblatt nog niet kwijt. 

Erg verwonderlijk zou een "reddingsplan" van de Duitse financiële en industriële wereld niet zijn. Het Duitse bedrijfsleven is onderling erg verbonden en problemen met een reus als Deutsche Bank zouden een forse domper kunnen zetten op de groei in de Bondsrepubliek.

Deutsche Bank is niet de enige die in het vizier van de Amerikaanse financiële regulator is gekomen. Eerder had de Franse bank BNP Paribas in de VS al een boete van 8,9 miljard dollar gekregen voor gelijkaardige feiten. De zakenbank Goldman Sachs op Wall Street kocht gerechtelijke vervolging af door een schikking van 5,1 miljard dollar.

Nog extra druk op Europese banken?

Deutsche Bank is na HSBC en BNP Paribas de derde bank in Europa. Het is ook een wereldreus inzake zakenbankieren. Wereldwijd heeft de bank 100.000 mensen in dienst.

De dreiging van een miljardenboete in de VS heeft de beurskoers van Deutsche Bank dit jaar met 47% doen kelderen. Een kapitaalverhoging kan de storm uit de VS afwenden, maar zou het belang van de huidige aandeelhouders natuurlijk doen verwateren.

Los van het Amerikaanse probleem zit Deutsche Bank net als de andere Europese banken opgescheept met de eisen van de EU voor meer kapitaalbuffers en met de soms negatieve intresten die de winsten afromen. Dat kan zich ook vertalen in banenverlies. Deze week kondigde de Nederlandse bankgroep ING aan dat het 7.000 banen zou schrappen, waarvan 3.500 in ons land. De Duitse Commerzbank maakte een banenverlies van 7.300 jobs bekend en ook andere banken en verzekeraars overwegen dat.

In ons land werken er 750 mensen voor Deutsche Bank. De instelling heeft hier ongeveer 300.000 klanten.