"Grootste evacuatie ooit" voor orkaan Matthew

Na Haïti en Cuba zet nu ook de oostkust van de Verenigde Staten zich schrap voor orkaan Matthew. Die wordt morgenvroeg onze tijd aan land verwacht in Florida. 1,5 miljoen mensen wordt gevraagd hun huizen te verlaten. Gouverneur Rick Scott spreekt van "de grootste evacuatie ooit" in zijn staat. In de buurstaten Georgia, South Carolina en North Carolina worden ook honderdduizenden inwoners geëvacueerd, samen goed voor een evacuatie-operatie van 2 miljoen mensen.

De orkaan Matthew stevent met windsnelheden tot 200 km/u af op de Amerikaanse oostkust. De afgelopen dagen heeft de zware orkaan lelijk huisgehouden op de Caraïbische Eilanden. Vooral Haïti is zwaar getroffen. Matthew raasde met pieksnelheden tot 233 km/u over het straatarme land. Voorlopig werden er al 23 doden geteld en worden 3 mensen vermist.

Duizenden mensen hebben er hun huizen verloren, wegen zijn er verwoest en rivieren zijn er ruim buiten hun oevers getreden. Hoe groot de schade er precies is, is nog altijd niet duidelijk omdat grote delen van het land nog onbereikbaar zijn voor de hulpdiensten. De Haïtiaanse overheid schat dat zeker 350.000 mensen een of andere vorm van hulp nodig hebben. Een VN-medewerker spreekt al van de grootste ramp sinds de verwoestende aardbeving van 2010. De komende dagen zal de VS met negen helikopters voedsel, water, dekens, tenten en dies meer verdelen in de zwaarst getroffen gebieden. Samen goed voor 1 miljoen dollar aan noodhulp.

AFP or licensors

Het nabijgelegen eiland Cuba werd relatief gespaard. Matthew raasde er gelukkig enkel over het dunbevolkte oosten van het eiland. Daar werden wel tientallen huizen verwoest en honderden andere woningen werden beschadigd. Uit voorzorg werden er 400.000 mensen geëvacueerd en ingrijpende maatregelen getroffen om de infrastructuur te beschermen.

Mega-evacuatie

Die evacuatie is maar klein bier in vergelijking met de maatregelen die op dit moment aan de oostkust van de Verenigde Staten worden getroffen. In de staten Florida, Georgia, South Carolina en North Carolina is een grote volksverhuizing bezig terwijl gevreesd wordt dat de storm weer aan kracht zal winnen als hij morgenvroeg in de VS aan land komt. In Florida is volgens de gouverneur de grootste evacuatie ooit aan de gang: 1,5 miljoen mensen moeten er veiliger oorden opzoeken. In de aangrenzende staten moeten nog eens honderdduizenden mensen hun huizen verlaten, samen goed voor 2 miljoen mensen.

“We moeten ons voorbereiden om getroffen te worden door een verwoestende orkaan. Dit is een gevaarlijke storm en het is nooit te vroeg om te evacuëren”, zei gouverneur Rick Scott bij de aankondiging van de evacuatie in Florida. De staat Florida is al ruim een decennium lang gespaard gebleven van zulke zware stormen, maar nu houdt men er dus de adem in.

Ook president Barack Obama volgt de situatie op de voet vanuit het Amerikaanse crisiscentrum. “Het is tijd om het beste te hopen, maar we willen op het slechtste voorbereid zijn”, zei hij.

Gouverneur Florida: "Dit is een gevaarlijke storm. Vertrek nu!"