"Limiet op aantal 50-plussers dat werkgever mag ontslaan"

Open VLD wil een limiet op het aantal 50-plussers dat een werkgever mag ontslaan. "Bij grote ontslagrondes wordt gewoon op leeftijd geselecteerd. Dat moet stoppen", zegt voorzitter Gwendolyn Rutten in Het Laatste Nieuws.

Eergisteren zei Rutten tijdens een debat aan de Universiteit van Antwerpen dat ze werkloosheidsuitkeringen sneller wil laten dalen om mensen op die manier te activeren. "Maar dan moeten we ook bij de werkgevers alle excuses wegnemen om 45-plussers te dumpen", voegt ze daar nu aan toe. "Bij grote ontslagrondes zoals die bij ING en Caterpillar wordt de ene na de andere oudere werknemer eruit geduwd. Er wordt gewoon op leeftijd geselecteerd. Dat moet stoppen."

Ze gaat er binnen de regering voor pleiten dat werkgevers bij grote ontslagen in de toekomst met een leeftijdspiramide moeten werken, zoals in Nederland. "Het kan niet dat bedrijven massaal oudere werknemers dumpen op kosten van de maatschappij", hekelt Rutten. Komt het tot een grote afslanking, dan moet de groep die ontslagen wordt een weerspiegeling zijn van het personeelsbestand, vindt ze. "Je C4's mogen dus niet voor 100 procent naar 50-plussers gaan als maar 20 procent van je werknemers boven de 50 is."