"Oorlogsverklaring CM over artsenlonen zal zaken zeker niet bespoedigen"

Marc Moens, voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS), reageert bijzonder ontstemd op het voorstel van CM-voorzitter Luc Van Gorp om te snijden in de hoge artsenlonen. "Die oorlogsverklaring van meneer Van Gorp zal de zaken zeker niet bespoedigen", verklaart Moens.

De voorzitter van de Christelijke Mutualiteit Luc Van Gorp noemt in Het Nieuwsblad de hoge artsenlonen "onredelijk", en stelt dat ze teruggeschroefd moeten worden om de gezondheidszorg betaalbaar te houden. Bovendien noemt Van Gorp het "niet normaal" dat een arts zo veel meer verdient dan een verpleegkundige en heeft hij het over een "gebrek aan transparantie".

BVAS-voorzitter Moens reageert verontwaardigd. "Ik wil daar met meneer Van Gorp wel eens over discussiëren, maar dan moet de Christelijke Mutualiteit wel eerst ophouden met zelf te zetelen in raden van bestuur van ziekenhuizen, apotheken uit te baten en medische hulpmiddelen zoals rolstoelen duur te verkopen. De CM moet zich bezighouden met haar kerntaak als verzekeraar en moet stoppen zich als commercieel exploitant te gedragen", klinkt het.

Daarnaast hekelt Moens het "afleidingsmanoeuvre" van de CM-topman. "De CM wil eigenlijk maar één ding: vaste tarieven opleggen voor alle patiënten, en die tarieven vooral zélf bepalen. Een soort staatsgeneeskunde organiseren in handen van de mutualiteiten dus. Al de rest is zwartmakerij", klinkt het gepikeerd.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) liet intussen al weten te werken aan een "herrijking" en een vereenvoudiging van de artsenlonen, maar benadrukte dat dat "een werk van bijzonder lange adem" is.