"Twee terroristen onderweg naar Schiphol op dag van aanslagen in Parijs"

Op de dag dat Parijs getroffen werd door een reeks aanslagen, zijn twee terroristen van Brussel naar Schiphol gereisd om er een aanslag te plegen. Dat meldt de Franse krant Le Monde. Het is nog onduidelijk waarom het plan om een aanslag te plegen op de Nederlandse luchthaven niet is uitgevoerd, die bewuste 13 november 2015. Uit Frans onderzoek blijkt intussen dat de organisatie achter de aanslagen in Parijs en Brussel nog groter en professioneler was dan tot dusver werd aangenomen.

Dat IS plannen had om op 13 november 2015 op veel meer plaatsen dan alleen Parijs aanslagen wilde plegen meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN al eerder. Maar nu heeft Le Monde daar meer details over en blijkt dat twee terroristen mogelijk plannen hadden voor een aanslag op de luchthaven van Schiphol. Eerder had Paris-Match ook al geschreven dat de terroristen een aanslag wilden plegen op Schiphol.

Uit Frans onderzoek blijkt dat de Tunesiër Sofiane Ayari en de Syrische Zweed Osama Krayem, beiden 23 jaar oud, namen op de dag van de aanslagen in Parijs een Eurolines-bus van Brussel naar Nederland. Ze reisden met valse papieren en hadden een enkele reis geboekt richting Schiphol, zo heeft het onderzoek naar de aanslagen in Parijs geleerd. Krayem verklaarde aanvankelijk dat hij een hotelkamer in Amsterdam had gereserveerd, maar later zei hij dat hij diezelfde dag nog samen met Sofiane Ayari naar Brussel is teruggekeerd.

Laptop

Dat Schiphol hun doelwit was, maken de Franse speurders op uit bestanden die op een laptop van de terroristen zijn gevonden. De computer werd op 23 maart, daags na de aanslagen in Brussel, teruggevonden in een vuilnisbak in Schaarbeek, dicht bij een onderduikadres van de terroristen.

Op de laptop werd een map gevonden met de naam “13 november”, met daarin vijf bestanden. Eén daarvan heette “Schiphol”, drie andere hielden verband met de aanslagen in Parijs en een vijfde bestand heette “metro”. Dat kan erop wijzen dat de terroristen ook een aanslag wilden plegen op de Parijse metro. Op 22 maart sloegen ze alsnog toe in het Brusselse metrostation Maalbeek.

Volgens de Nederlandse omroep NOS zijn er echter waarschijnlijk geen concrete aanwijzingen geweest dat er een aanslag op Schiphol dreigde. De Volkskrant probeerde een reactie te halen bij de Nederlandse inlichtingendiensten, maar die willen niet reageren op vragen over Ayari en Krayem. Deze zomer werden de veiligheidsmaatregelen op Schiphol alleszins opgeschroefd.

Ayari

Volgens de Franse speurders hoorden Ayari en Krayem duidelijk bij de organisatie die achter de aanslagen in Parijs zat. Dat bleek onder andere op 18 maart, toen Ayari samen met Salah Abdeslam - toen de meest gezochte van Europa - in de Vierwindenstraat in Molenbeek gearresteerd werd.

Ayari, die de valse naam Amine Choukri gebruikte, werd op 3 oktober 2015 ook in het gezelschap van Abdeslam opgemerkt bij een controle op een Duitse snelwegparking, dat was dus ruim een maand voor de aanslagen in Parijs. Vermoedelijk was Abdeslam Ayari gaan ophalen nadat die als IS-strijder uit Syrië was teruggekeerd en op 20 september via het Griekse eiland Leros Europa was binnengeraakt. Ayari zou ook bij terroristische plannen in zijn vaderland betrokken zijn geweest.

Krayem

Ayari’s handlanger, Osama Krayem, werd op zijn beurt op 8 april in de boeien geslagen, in Laken. Krayem was de man met de rugzak die kort contact had met Khalid El Bakraoui, kort voor die zich opblies in de metro in Maalbeek. Krayem was ook betrokken bij de voorbereiding van de aanslag in Zaventem.

Krayem werd uiteindelijk op 8 april van dit jaar opgepakt, samen met onder andere Mohamed Abrini. Abrini was de man die op bewakingsbeelden van Zaventem werd gezien gezien als “de man met het hoedje”, kort voordat Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui zich in de vertrekhal opbliezen.

Professioneler

Uit het Franse onderzoek waarover Le Monde nu schrijft, blijkt dat de organisatie van de aanslagen in Parijs en Brussel nog groter en professioneler was dan tot nu toe werd aangenomen. Zo hebben de onderzoekers een tiental schuilplaatsen, vooral in Brussel, opgelijst en blijkt dat er een duidelijk afgebakende taakverdeling was binnen de terreurgroep. In de schuilplaatsen zou vaak een gevulde koelkast, een tablet met internetverbinding (om het nieuws te volgen en zich bezig te houden) en een spelcomputer voorzien zijn.

De Franse onderzoekers gaan ervan uit dat er nog altijd medeplichtigen rondlopen die bereid zijn tot daden over te gaan, zoals op 22 maart in Brussel gebeurde.