"Voor wat specialisten moeten doen, moeten ze goed vergoed worden"

"Voor wat specialisten moeten doen, moeten ze goed vergoed worden." Dat zegt neurochirurg Guido Dua over de "onredelijke" artsenlonen waarover de Christelijke Mutualiteit (CM) een debat wil.

Dua verdient zelf 250.000 euro bruto per jaar. "Dat is voldoende, maar het mag niet minder zijn", legde hij in "De ochtend" op Radio 1 uit. "Ik ben pas vanaf mijn 32e specialist. Als assistent in opleiding kan je niets van pensioen opbouwen. Ik had toen 25.000 euro schulden en dan moet je je pensioen nog beginnen opbouwen. Wij zijn geen armoezaaiers, maar we moeten wel investeren in studie en reizen."

Dat er een groot verschil is tussen de verloning van specialisten, bevestigt Dua. Zo verdient een nierspecialist bijvoorbeeld ruim 600.000 euro bruto per jaar en een oncoloog en een pediater 150.000 euro bruto per jaar. "Zij verdienen veel te weinig, maar dat komt omdat ze weinig of geen technische prestaties leveren. Als je dat wil veranderen, dan moet je dat in een veel breder perspectief bekijken, iets waar minister van Volksgezondheid Maggie De Block, denk ik, wel al mee bezig is. Onderling mag er inderdaad nog wat herschoven worden. Voor wat specialisten moeten doen, moeten ze goed vergoed worden. Wat ze moeten doen, is niet niks. Maar er is inderdaad een groot verschil."

Toch benadrukt Dua dat de lonen van specialisten niet extravagant zijn. "Je moet wel opletten dat je niet in het Nederlandse model terechtkomt, dan vind je na 17 uur geen enkele specialist meer om je te verzorgen."