"Waarom voelt het bar koud aan? We hebben boven onze stand geleefd"

U hebt het de voorbije dagen ook vast gevoeld, vooral dan 's ochtends: het voelt bar koud aan buiten. De lange broeken en truien zijn uit de kleerkast gehaald, en we twijfelen bij een paar nylonkousen en lange laarzen. Maar hoe komt dat, want 14 graden op de thermometer is toch geen vrieskou? "De septembermaand is de 4de warmste maand geweest sinds de metingen van 1833. We hebben boven onze stand geleefd", legt weerman Frank Deboosere uit.

"De afgelopen weken waren alvast warmer dan normaal", zegt Deboosere. En dat klopt: augustus en september waren lekker warm, ideaal terrasjes- en korte broekenweer. De septembermaand is zelfs de 4de warmste maand geweest sinds de metingen van 1833.

Maar de (na)zomerse temperaturen lijken al lang vervlogen tijden. Deze week zijn de temperaturen gezakt. "Gisteren, vandaag noch morgen wordt de normaalwaarde gehaald. Dat valt extra hard op als we buiten komen. De gemiddelde temperatuur voor begin oktober ligt trouwens op 16 graden", weet onze weerman. De maximumtemperaturen schommelen nu rond 14 graden.

Krijgen we een horrorwinter of een warme winter?

Oktober is traditioneel ook de maand van de voorspellingen bij verschillende weerdiensten. Zo verwacht het Amerikaanse Accuweather een "warme winter" met voor Groot-Brittannië een actief stormseizoen. De Benelux mag zich van december tot februari ook schrap zetten voor depressies. 

Met voorspellingen maanden op voorhand, is Deboosere voorzichtig. "Een zachte winter ligt wel in de lijn der verwachtingen", zegt hij. "De voorbije winters waren aan de zachte kant door de klimaatveranderingen. Het tegendeel -een horrorwinter- zou me verbazen."

Maar het blijft altijd koffiedik kijken voor Europa. Onze weerman verwacht wél koudeprikken en dagen met sneeuw. Zo werden België en de Franse/Zwitserse Alpen pas in januari getrakteerd op een dik sneeuwtapijt, en zagen eind april delen van Europa (zoals Italië, Kroatië en Slovenië) sneeuwvlokken dwarrelen. In december 2015 kreunden de skipistes nog onder een groen landschap. "Sneeuw scheelt erg van jaar tot jaar", besluit Deboosere.

Enkele winterbeelden van in januari bij ons:

Dreaming of a white X-mas?

Voor de liefhebbers: de laatste witte kerst bij ons dateert van 25 december 2010 toen er zelfs een dikke laag sneeuw lag. Een laag van 16 cm in Ukkel, leert de site van Frank Deboosere ons.