Assad biedt rebellen in Aleppo vrije aftocht aan

Volgens de Syrische leider Bashar al-Assad mogen de rebellen in de belegerde noordelijke stad Aleppo samen met hun families veilig vertrekken als ze de wapens inleveren. Eerder had Assad op dezelfde wijze al steden zoals Hama en Homs opnieuw in handen gekregen, of beter, wat daarvan overschiet.

Aleppo is het belangrijkste centrum in Syrië na de hoofdstad Damascus en is al maandenlang de inzet van een bloedige strijd tussen verschillende rebellengroepen en het leger van Assad.

Enkele weken geleden hebben de Verenigde Staten en Rusland een bestand afgesproken in Syrië en aanvankelijk leken ze erin te slagen om dat op te dringen aan de door hen gesteunde strijdende partijen. 

In en rond Aleppo bleef de strijd echter voortduren waardoor het bestand mislukt is. Het westen van de stad is een enclave die nog in handen is van het Syrische regime, maar wel grotendeels omsingeld is door rebellengebied. Het oosten van Aleppo is nog in handen van rebellen, maar op zijn beurt zo goed als omsingeld door de troepen van Assad. Daar wonen nog 275.000 burgers en het is vooral onder hen dat de doden vallen.

Het oosten van Aleppo wordt sindsdien bijna onophoudelijk beschoten en gebombardeerd door Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen en artillerie. De Amerikanen zijn woedend, maar kunnen niet ingrijpen zonder die vliegtuigen aan te vallen en dat zou het conflict helemaal uit de hand laten lopen.

Eerder op de dag had Staffan de Mistura, de Zweedse toponderhandelaar van de Verenigde Naties in Syrië, gewaarschuwd dat Aleppo tegen het einde van het jaar totaal verwoest zal worden als de gevechten niet stoppen. Hij zou bereid zijn om de 900 rebellen van Jabhat Fatah al-Sham (het front voor de overwinning van Syrië) veilig uit de stad te evacueren om het bloedbad te stoppen. Dat front is het vroegere Jabhat al-Nusrat, de Syrische tak van de terreurgroep Al Qaeda.