Beke verdedigt De Crem: "Dit schouwspel verbaast me"

CD&V-voorzitter Wouter Beke is naar eigen zeggen verbaasd over de commotie rond de studiereis van staatssecretaris Pieter De Crem in de VS. De Crem moet nu terugkomen van de premier. "Maar welke inhoudelijke vraag heeft de oppositie voor De Crem", vraagt Beke zich af.

"Mij verbaast dit schouwspel", zegt Beke in "Villa politica" over de kritiek op de afwezigheid van De Crem. "Ik volg al twee jaar elke donderdag zeer aandachtig de plenaire vergadering en op geen enkel ogenblik zijn er vragen gesteld door de oppositie aan Pieter De Crem. En ook op dit ogenblik is er geen vraag. Wat is nu de inhoudelijke vraag die men aan de staatssecretaris had willen voorleggen?"

Maar Pieter De Crem zal dus volgende week wel degelijk aanwezig zijn, zoals premier Charles Michel heeft gevraagd. "Ik hoop de oppositie dan wel een vraag klaar heeft staan", zegt Wouter Beke. Bovendien - zo voegt de CD&V-voorzitter er aan toe - valt staatssecretaris De Crem onder de voogdij van minister van Werk Kris Peeters CD&V). "En die is hier aanwezig. Hij heeft geen enkele dag vakantie genomen."

Is de functie van De Crem dan niet overbodig, als hij toch geen vragen krijgt in het parlement, kan je je afvragen. "In de commissie heeft hij wel verschillende vragen gehad", verdedigt Beke zijn partijgenoot. "Bovendien is hij een van de weinige ministers die zijn vragen altijd netjes binnen de termijn heeft beantwoord. Hij is altijd een voorbeeld geweest daarvoor."

"De stille steun van Pieter De Crem"

De cursus die De Crem volgt aan Harvard in de Amerikaanse stad Boston is overigens belangrijk voor de bevoegdheid van de staatssecretaris van Buitenlandse Handel, zo vindt Wouter Beke. "Pieter De Crem verdiept zich op dit moment in de vrijhandelsakkoorden. Vorige week is nog duidelijk geworden dat dat voor de welvaart van onze eigen mensen ontzettend belangrijk is."

En De Crem betaalt de kostprijs voor de cursus - een slordige 80.000 dollar - uit eigen zak, aldus nog de voorzitter van de CD&V. "Bovendien blijft hij actief als staatssecretaris en hij heeft ook voortdurend contacten met het binnenland."

Wouter Beke wijst er ook nog op dat de handelsbalans in België vorig jaar positief is geëindigd. "Dat was vele jaren geleden, en dat is onder andere te danken aan de inspanningen om te zorgen dat onze ondernemers in het buitenland met de stille steun van Pieter De Crem kunnen investeren."