Bent u een van de 6,5 miljoen Belgen die cybercriminelen helpen?

6.491.641 Belgen helpen onbewust cybercriminelen. Dat is de opvallende slogan van de Belgische sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid. De campagne roept het grote publiek dan ook op om zijn computer via een website te scannen op virussen en te beveiligen tegen cybercriminelen.
Reporters

Uit een studie van de UGent blijkt dat 68 procent van de Belgen een gebruikersprofiel heeft dat meer risico loopt om geconfronteerd te worden met cybercriminaliteit. Miljoenen Belgen beveiligen hun computer, tablet of smartphone onvoldoende of zelfs helemaal niet.

"Op die manier helpen zij, vaak zonder het zelf te beseffen, cybercriminelen", zegt Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). "Via onbeveiligde toestellen voeren criminelen bijvoorbeeld aanvallen uit." "We moeten leren om ons ook in het onlineleven te beschermen", voegt Christine Darville, voorzitster van de Cyber Security Coalition, toe. "Thuis doen we de deur op slot. Waarom laten we dan onze computers, tablets en smartphones openstaan?"

"Grote schoonmaakactie"

De campagne roept alle Belgen op om hun computer te scannen op virussen en te beveiligen tegen cybercriminelen. Een handig hulpmiddel daarvoor is de website "Safe on web". Surfers kunnen scannen of ze een virus hebben en ze krijgen tips om hun beveiliging te verbeteren. "Beschouw het als een grote schoonmaakactie van uw computer, tablet of smartphone", aldus Darville.

Honderden organisaties waaronder overheden, banken, internetproviders en initiatieven zoals de Digitale week zullen de campagne van het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition steunen.