Bloedprik door huisarts spoort ernstige infecties bij kinderen in enkele minuten op

Huisartsen moeten kinderen met hoge koorts zelf met een bloedprik kunnen testen op ernstige infecties zoals een hersenvlies- of longontsteking. Dat zeggen onderzoekers van de universiteiten van Leuven, Gent en Oxford. Met zo'n bloedprik krijgt de dokter meteen resultaat.
Cedric Hatto

Ernstige infecties zoals een hersenvlies-, long, nierbekken- en botontsteking vertonen in de beginfase symptomen die gelijkaardig zijn aan die van meer alledaagse virale infecties. Bovendien komen ze niet vaak voor. "Daardoor blijven ernstige infecties te lang onder de radar bij huisartsen", zegt huisarts en onderzoeker Jan Verbakel.

Nu voeren huisartsen weinig bloedtesten uit op infecties bij kinderen. Enerzijds zien ze op tegen een bloedafname bij kinderen en anderzijds is het lang wachten op de resultaten van het labo. Met een sneltest kan men voorkomen dat ernstige zieke kinderen pas tijdens een ziekenhuisopname de diagnose krijgen en dat minder ernstige gevallen onterecht worden doorverwezen.

Sneltesten kunnen voortaan -in combinatie met een klinisch onderzoek- een betrouwbaar resultaat geven, zegt Verbakel. Zo bestaat er een CRP-sneltest die via een vingerprik verloopt. "Je meet dan  het niveau van het C-reactieve proteïne (CRP) in een bloeddruppel: de concentratie van dat eiwit stijgt in reactie op een ziekteverwerker." Het resultaat is binnen de vier minuten beschikbaar.