CEO Lufthansa: "Geen jobgarantie bij Brussels Airlines"

Carsten Spohr, de CEO van de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa, sluit niet uit dat er jobs verdwijnen nadat zijn bedrijf het Belgische Brussels Airlines volledig heeft overgenomen. "In een sector als de onze bestaan geen jobgaranties", zegt hij in een interview met De Tijd. "Die geven we ook niet in Duitsland."

Spohr haalt op die manier meteen een streep door de belofte die Brussels Airlines-voorzitter Etienne Davignon afgelopen zondag nog deed. "De werkgelegenheid kunnen we houden", beloofde Davignon toen op de RTBF. Lufthansa besloot vorige week de resterende 55 procent van Brussels Airlines die het nog niet bezit te kopen.

Brussels Airlines zal niet verdwijnen, maar een verregaande integratie in Eurowings is onvermijdelijk omdat Brussels te klein is in Europa en zelfs op de eigen thuismarkt, benadrukt Spohr. Die integratie zal in 2017 afgerond worden. "Zowel Brussels als Eurowings zal er nadien anders uitzien. Dat is de win-winsituatie die we proberen tot stand te brengen. En Brussels Airlines zal een Belgisch element behouden. Dat is essentieel. We zouden gek zijn dat niet te doen, want de Belgen en de luchthaven houden van hun luchtvaartmaatschappij. Zo willen we het Afrikaanse netwerk -destijds een van de redenen om in Brussels te investeren- behouden en uitbreiden."

Of de naam Brussels Airlines nog lang behouden blijft, is ook niet duidelijk. "Zoals ik al zei, we gaan zeker een "Belgisch" element behouden in Brussels Airlines. Aanvankelijk zullen we die merknaam zelfs niet wijzigen. We veranderen hem alleen in samenspraak met het Belgische management en op voorwaarde dat we een betere naam vinden. Een ding mogen we niet vergeten. Het marktaandeel van Brussels op Brussels Airport bedraagt maar één derde van dat van Lufthansa in Frankfurt, van Swiss in Zürich en van Austrian in Wenen."

Spohr vat in het gesprek ook nog eens de drie redenen samen waarom Lufthansa geïnvesteerd heeft in Brussels Airlines: de Belgische markt, het Afrikaanse netwerk en de combinatie van die twee in een specifieke hub.