Charles Michel: "Pieter De Crem moet terug naar België komen"

Premier Charles Michel (MR) roept staatssecretaris Pieter De Crem (CD&V) tot de orde en eist dat hij terug naar België komt voor de start van het parlementair jaar. De Crem is op dit moment bezig aan een zes weken durende opleiding aan de Harvard Business School in de Verenigde Staten.

De Crem had het parlement twee dagen geleden per brief ingelicht dat hij nog tot 27 oktober afwezig zou zijn, en dus het begin van het parlementair jaar niet zou meemaken. Reden is een cursus die de staatssecretaris voor Buitenlandse Handel volgt in de VS, een opleiding die verband houdt met zijn bevoegdheid.

Maar dat leverde kritiek op van onder meer oppositiepartijen Groen en de PS. Premier Michel vindt die kritiek terecht en sluit zich daarbij aan, zei hij in De Kamer. "Dat gaat inderdaad niet. Ik heb onmiddellijk contact opgenomen met Pieter De Crem en hem gevraagd terug te keren voor de parlementaire rentree", aldus Michel. "En hij zal aanwezig zijn."

Een duidelijke terechtwijzing dus van de premier aan het adres van de staatssecretaris. "Ik zal niet nalaten de leden van de regering te herinneren aan hun plicht om beschikbaar te zijn voor het parlement", voegde de eerste minister daar nog aan toe.