Colosseum wekt antieke kunst die IS heeft vernield tot leven

Levensgrote replica's van antieke kunstschatten uit Syrië en Irak die de terreurgroep IS heeft vernield, zijn vanaf morgen in het Colosseum in Rome te zien zijn. Het gaat om "een daad van cultureel verzet" tegen de radicale jihadisten.
Imago

De tweeduizend jaar oude tempel van Baall uit de antieke stad Palmyra in Syrië en een gevleugelde stier met mensenhoofd uit de antieke Assyrische stad Nimrud in Irak, het zijn antieke kunstschatten die de terreurgroep IS de voorbije jaren ernstig heeft beschadigd of zelfs helemaal heeft verwoest.

Hetzelfde geldt voor een kamer uit de koninklijke archiefhallen uit de meer dan vierduizend jaar oude stad Ebla in Syrië. De beroemde kleitabletten uit de hallen zijn veilig in musea in Damascus en overal ter wereld, maar de ruïnes in Ebla zelf zijn een tijdlang in handen geweest van rebellen en plunderaars die flinke schade hebben toegebracht.

Ze krijgen evenwel een nieuw leven in het Colosseum in Rome. Daar opent morgen de tentoonstelling "Heropstanding uit de verwoesting" die reuzengrote replica's van de drie antieke kunstschatten toont.

De replica's zijn door drie Italiaanse bedrijven in Rome, Firenze en Emilia-Romagna gemaakt door middel van de modernste technieken zoals 3D-printers en robotten. Ze zijn vervaardigd op basis van foto's, filmbeelden en tekeningen en zijn gemaakt van hars en piepschuim, bedekt met een laagje marmerstof.

"Cultureel erfgoed mag geen vergeten slachtoffer worden"

Voorzitter van de vereniging "Incontro di Civiltà" en initiatiefnemer Francesco Rutelli kwam naar eigen zeggen op het idee nadat hij enkele jaren geleden satellietbeelden had gezien van de verwoestingen die tijdens de oorlog in Syrie waren aangericht op de antieke site van Apamea aan de rivier Orontes.

Niet veel later begonnen de doelgerichte vernielingen van cultureel erfgoed door IS. "Het cultureel erfgoed mag geen vergeten slachtoffer van de oorlog worden. De vernietiging van de identiteit, het erfgoed van hele volkeren heeft verschrikkelijke gevolgen", zegt Rutelli die tevens oud-minister van Cultuur en voormalig burgemeester van Rome is.

Meest gelezen