De Wever: "Straatintimidatie is onbegrijpelijk en onduldbaar"

"Straatintimidatie is onbegrijpelijk en onduldbaar." Burgemeester Bart De Wever (N-VA) van Antwerpen reageert zo op een blog waarin een lesbisch koppel vertelt hoe ze werden beschimpt door een groep jongeren toen ze hand in hand door de stad liepen.

Marie en Katharina liepen op 17 september in Antwerpen, hand in hand. Marie beschrijft  op haar blog hoe zij en haar vriendin die dag door een groep minderjarige jongeren werden aangestaard, uitgelachen, beledigd en hoe ze "bedreigende" gebaren werden toegeworpen. Ze deed ook haar verhaal in "Hautekiet" op Radio 1. "Het is schandalig dat dit in 2016 nog altijd gebeurt."

"Ik heb dit geschreven omdat ik teleurgesteld ben in de burgers van Antwerpen en het vertrouwen dat ik had in de bewoners van mijn stad verloren ben. De Meir, ’t Vlot, de Groenplaats. Daar zijn altijd mensen. Altijd. Het kan niet zijn dat er echt niemand heeft gezien wat er allemaal gebeurde. Het is wel zo dat niemand iets heeft gedaan om ons ook maar een beetje te helpen. Niet na de incidenten, laat staan tijdens", klaagt Marie aan in de tekst. En ze wil dat burgemeester De Wever weet wat er in zijn stad gebeurt, klinkt het nog.

"Ik weet zeer goed dat zulke feiten jammer genoeg nog steeds gebeuren in Antwerpen", geeft Bart De Wever antwoord. "Straatintimidatie is onbegrijpelijk en onduldbaar." Hij raadt de meisjes, en alle andere slachtoffers, aan om zo snel mogelijk de politie in te lichten over gevallen van intimidatie. "Zelfs na de feiten is dat handig, zodat slachtofferhulp kan worden aangeboden en de politie de problematiek in kaart kan brengen en overlastplegers kan aanpakken."

Antwerpen, "gay capital"

Antwerpen staat bekend als "gay capital", voegt de burgemeester van de Scheldestad er nog aan toe. "En daar zijn we fier op."

Afgelopen zomer was er nog een campagne rond het probleem van seksuele intimidatie. "We bekijken nu of een opvolgcampagne volgend jaar specifiek gericht kan zijn op het fenomeen van homofobie en gaybashing", besluit Bart De Wever.