Emotionele Wesphael: "Ik heb mijn vrouw niet aangeraakt"

Bernard Wesphael heeft deze voormiddag het laatste woord gekregen op zijn assisenproces in Bergen. Hij schreeuwde nogmaals zijn onschuld uit en richtte zich tot de familie van het slachtoffer. "Ik begrijp jullie ondraagbaar lijden." De jury buigt zich nu over de schuldvraag: Heeft Wesphael op 31 oktober 2013 zijn vrouw Véronique Pirotton gedood?

Voor de jury zich terugtrok, was het laatste woord aan Wesphael. De ex-politicus wist duidelijk goed wat hij zou zeggen, maar werd wel emotioneel. "Ik hield heel veel van haar. Ik zou alles voor haar hebben gedaan om haar te redden. Van nu tot het einde van mijn dagen, moet ik leven met twee gedachten. Ten eerste: dat ze er niet meer is, dat ik haar niet meer ga zien. Ten tweede, en het zwaarst om dragen: het lijden van Victor (de zoon van het slachtoffer, red.). Ik hield van hem als was het mijn eigen kind. Ik zie hem als mijn derde kind."

"Aan de jury wil ik zeggen dat ik een man met veel fouten ben. Daar bestaat geen twijfel over. Maar gewelddadig ben ik niet. Ik heb een gerust geweten. Ik heb mijn leven besteed aan de strijd tegen geweld. Ik heb mijn vrouw niet aangeraakt, nog geen beetje. Mensen die mij kennen, en er zitten er hier veel in de zaal, zullen het bevestigen", sprak Wesphael.

"Ik wil dat u mij gelooft. Mocht het anders zijn, zou ik mijn advocaten hebben gevraagd om anders te pleiten. Waarom neem ik zo'n risico? Simpel: ik kan niet anders pleiten, want ik heb haar niet aangeraakt."

"Wesphael kent het enige echt scenario"

Voor Bernard Wesphael zijn laatste woord tot het hof en de jury mocht richten, waren het de replieken. Tijdens die replieken kwamen eerst de burgerlijke partijen aan het woord. Advocaat Philippe Moureau gaf toe dat er verschillende scenario's zijn, "maar Bernard Wesphael heeft geen antwoord kunnen geven op bepaalde vragen. Nochtans kent hij het enige echte scenario", klonk het.

Moureau merkte op dat de verdediging geen zelfmoord meer pleit, maar meer in de richting van een ongeval wijst. "Meester Mayence (van de verdediging, nvdr) zegt: "Als er maar de minste mogelijkheid is dat de dood te wijten is aan een intoxicatie, dan moet u Wesphael vrijspreken". Wel, dat klopt, maar dan gaat hij voorbij aan alle andere elementen, waarop de verdediging niet ingegaan is."

"De verdediging 'verwijt' ons dat we in onze pleidooien te weinig verwezen hebben naar bewijsstukken", ging het voort. "Zij hebben gisteren talloze keren verwezen naar bewijsstukken, en telkens een fragment eruit voorgelezen. Volgens mij moet u die stukken integraal lezen, maar als u dat doet, dan zien we elkaar hier over twee weken terug voor de schuldvraag", aldus nog Moureau.

De tweede advocaat van de burgerlijke partijen, Diego Smessaert, ging nog eens in op de dertien punten die hij eerder in zijn pleidooi had aangehaald, en die moeten bewijzen dat Wesphael schuldig is aan doodslag. De verdediging had in haar pleidooi twijfel proberen zaaien over de juistheid van die punten, maar Smessaert wilde de puntjes nog eens op de i zetten.

"Er is maar één slachtoffer en dat is Véronique Pirotton"

In zijn repliek was openbaar aanklager Alain Lescrenier duidelijk: "De verdediging heeft gisteren geprobeerd om van Bernard Wesphael het slachtoffer te maken in deze zaak. Maar er is maar één slachtoffer in deze zaak en dat is Véronique Pirotton".

Lescrenier benadrukte dat Wesphael niet steeds bij zijn verhaal is gebleven, zoals de verdediging beweert. "Tijdens het onderzoek bleef men volhouden dat ze zelfmoord pleegde. Maar hier zegt men dat het een intoxicatie was door alcohol en geneesmiddelen. Dat is toch bijzonder?" Hij paste zijn versie van de feiten ook geleidelijk aan lichtjes aan. "Hij zegt eerst dat ze één keer is gevallen, maar later wordt dat drie keer. Hij moet immers de verschillende verwondingen kunnen verklaren."

"Pirotton is omgekomen door drank en pillen"

Omdat Lescrenier de tijdslimiet van 15 minuten aan zijn laars had gelapt en meer dan 20 minuten sprak, gaf de voorzitter de twee advocaten van Wesphael ook extra spreektijd. De eerste, Tom Bauwens, had maar dertien minuten nodig. Hij blijft ervan overtuigd dat Pirotton omkwam door de combinatie van drank en pillen. De scenario's volgens dewelke Wesphael zijn vrouw zou hebben gedood, stroken volgens hem niet met het onderzoek.

De verdediging steunt sterk op de experts die ze zelf inschakelde en volgens wie een intoxicatie plausibel is. Dat blijft echter een welles-nietesspelletje, waarbij eindeloos gegoocheld kan worden met wetenschappelijke gegevens en cijfers. "Maar vergeet die toxicologen even", zei Bauwens. "Lees de verklaring van Viktor (de zoon van Pirotton, red) op 1 november 2013, een dag na het overlijden. Hij zegt: 'mama, alcohol en geneesmiddelen. Dat gaat niet samen.' Zelfs een jongen van 14 zegt het!"

Ook Jean-Philippe Mayence nam het woord. Hij ging in op enkele details, maar zijn betoog liep parallel met dat van Bauwens. "De enige vraag die overblijft in dit proces is de volgende: is het mogelijk dat een combinatie van medicatie en alcohol de dood van Véronique Pirotton tot gevolg had?", zo vroeg hij zich af. Het antwoord voor de verdediging is duidelijk: "ja".