Gentse partycrashers krijgen frieten en bier

In Gent zijn enkele tientallen partycrashers afgezakt naar het privéfeest op een drijvend ponton aan de Graslei. Daarmee protesteren ze tegen het feit dat openbare ruimte voor privédoeleinden is verhuurd. De organisator van het feest trakteert hen op frieten en bier.

MG Real Estate heeft een receptie gegeven voor enkele honderden genodigden om de geslaagde renovatie van het vroegere Postgebouw op de Korenmarkt in Gent te vieren. De projectonwikkelaar had hiervoor een drijvend ponton van 1.160 vierkante meter op de Leie aan de Graslei gebouwd met daarop een grote tent en andere feestinfrastructuur.

Met de opbouw- en afbraakwerken inbegrepen, palmde MG Real Estate het historische stukje Gent dik een week in. Hiervoor moest het bedrijf 1.145,33 euro huur betalen aan Waterwegen en Zeekanaal.

Extra veiligheidsmensen

Niet iedereen was met deze gang van zaken opgezet. Via de Facebookgroep "Partycrash: Gent is van ons!" lieten ruim duizend mensen weten dat ze vanavond naar de Graslei zouden komen om hun ongenoegen te uiten over het feit dat Waterwegen en Zeekanaal en de stad Gent openbare ruimte voor privédoeleinden hebben verhuurd.

Uiteindelijk zijn enkele tientallen mensen donderdagvanavond naar de Graslei afgezakt. MG Real Estate trakteerde hen op frieten en bier en zette extra veiligheidsmensen in. Ook de politie had bijkomende agenten opgetrommeld.

"De meeste genodigden van de eigenlijke receptie zijn al aangekomen", vertelde VRT-radiojournalist Peter Decroubele gisteravond vanuit Gent. "Ze zijn met bootjes gearriveerd. Het is echt een feest voor de beau monde. Onder de genodigden ook de Gentse schepen Christophe Peeters (Open VLD) die de beruchte vergunning voor het ponton had ondertekend en ook prins Laurent. Het is een chique feest, maar uiteraard is het nu zwaar beladen."

"Het is een beetje uit de hand gelopen"

Burgemeester van Gent Daniël Termont (SP.A) liet intussen weten dat hij de commotie rond het drijvende ponton begrijpt. Wat hem betreft is het niet voor herhaling vatbaar. "De oorspronkelijke aanvraag ging over een veel kleiner ponton voor driehonderd mensen", zegt hij. "Het is uiteindelijk op een feest voor duizend mensen uitgedraaid. Het is een beetje uit de hand gelopen."

"We moeten dit grondig evalueren. Ergens ben ik wel blij dat de Gentenaars zo om hun culturele patrimonium bekommerd zijn."