Hedendaagse Japanse muziek staat centraal op Ars Musica

"Het Land van de Rijzende Sound" is de slogan van de 27e editie van het Ars Musica in Brussel. Daarmee viert het hedendaagse muziekfestival de 150e verjaardag van de Belgische-Japanse samenwerking en zet het van 12 tot 27 november Japanse muziek in de kijker.

Gedurende twee weken vinden een 90-tal concerten plaats in 17 locaties verspreid over Brussel. Alle hedendaagse muziekstijlen, van improvisatie tot elektro, komen aan bod, alsook dans, film of animaties. Het openingsconcert vindt plaats op 12 november in BOZAR.

"Deze nieuwe festivaleditie biedt een brede kijk op Japanse creaties en haar muzikale traditie. Er worden bruggen gebouwd tussen Oost en West door de samenwerking tussen Japanse en Belgische musici te stimuleren", zegt Bruno Letort, directeur van Ars Musica. Zo zet de Belgische componist Claude Ledoux op 17 en 18 november in Bozar 7 traditionele Japanse instrumenten samen op het podium met het orkest van Luik. In totaal nemen zo'n 30 Japanse componisten deel aan Ars Musica 2016. Het internationale festival zal ook zijn Belgische artiesten in de kijker zetten met in totaal 41 volledig Belgische creaties.

Naast de muziekconcerten is er ook nog ruimte voor andere activiteiten zoals een muzikale conferentie, een lezing over Japanse architectuur of masterclasses voor piano, cello en percussie.