Hoe dichter 8 november nadert, hoe minder er over gepraat wordt

In de rubriek "Vlamingen in de VS" laten we Vlamingen aan het woord die in één van de staten van Amerika wonen. Zij beschrijven hoe ze de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 8 november ervaren. Vandaag: Florida.

Door de jaren heen is het een gewoonte geworden om op zondag samen met een groep vrienden, meestal tussen 8 en 12 personen, samen te komen en wat bij te praten over de voorbije week. Niet altijd, maar het gebeurt dat de verkiezingen van 2016 ter sprake komen.

Opvallend is dat hoe dichter we bij 8 november komen, hoe minder er over gepraat wordt. Ik heb de indruk dat als er toch iemand het gesprek in die richting duwt, er anderen zijn die proberen om zo onopvallend mogelijk een ander onderwerp aan te kaarten.

Het vermijden van politieke discussies onder vrienden heeft mijns inziens te maken met het feit dat iedereen dag in dag uit een enorme portie krijgt voorgeschoteld door de media (analyses, polls, discussies en alle drama die voortvloeit uit een of andere uitspraak). En dit niet sinds een paar maanden, maar al ruim anderhalf jaar.

Een andere reden is ongetwijfeld het feit dat de meningen enorm verdeeld zijn en dat er geen raakpunten zijn tussen de twee genomineerde kandidaten. De Trump-aanhangers zijn 100% tegen Hillary en de Hillary-aanhangers moeten niets van Trump weten. Vergeleken met vorige verkiezingen is dit anders. Daar koos men voor "zijn" kandidaat. Nu kiest men bijkomend maar met nadruk ook tégen de andere kandidaat.

Vrienden, wat is de motivatie van jullie keuze?

Gezien politiek hier geen geliefd topic is voor een gezellig onderonsje, heb ik dan maar wat mailtjes gestuurd naar bovenstaande vrienden met een paar vragen over de motivatie van hun keuze. Hier enkele antwoorden van weliswaar wat mensen op leeftijd, maar Florida is dan toch bij uitstek "de derde-leeftijd-staat".

Martin P. (een 60'er en luchtmacht-veteraan)
"Ja" voor Hillary. Ze was first lady, senator, staatssecretaris en heeft veel ervaring in Washington. Ze weet van aanpakken en krijgt dingen gedaan. Ze staat boven Trump op alle vlakken. "Neen" voor Trump. De job van president en opperbevelhebber is veel meer dan hij aankan. Bullebakken is niet de juiste manier om dingen gedaan te krijgen. Daarbij komt het feit dat hij maar gedeeltelijke steun heeft van zijn eigen partij. Hoe kan hij dan slagen?

Heidi E. (een 60'er en kunstschilderes)
"Ja" voor Hillary. Ze heeft fouten gemaakt in het verleden, maar ze heeft ook veel bereikt op het vlak van mensenrechten, vrouwenrechten en vooruitgang voor alle lagen van de maatschappij, zeker niet alleen voor de bevoorrechten. De ervaring staat aan haar kant. "Neen" voor Trump, want zijn agenda is er één die gebaseerd is op haat en angst. Omwille van het feit dat hij financieel succesvol is, voelt hij en gedraagt hij zich intellectueel superieur. Veel te zelf ingenomen.

Robert M. (een 50'er en bedrijfsmanager)
Hij wil conservatief stemmen, maar zal dit niet doen omwille van de gevaarlijke retoriek die Trump hanteert. Ondanks een gebrek aan vertrouwen in Clinton zal hij toch voor haar kiezen door haar ervaring. Zijn oorspronkelijke keuze was John Kasich (Ohio).

Georgia G. (een 70'er en gepensioneerd)
"Neen" voor Hillary. De Clintons staan synoniem voor corruptie. Hillary wil het beleid van Obama voortzetten. Een beleid dat de VS zwak, ondergewaardeerd en belachelijk gemaakt heeft voor de rest van de wereld. "Ja" voor Trump. Ik ga volledig akkoord met zijn visie op het immigratieprobleem. Het probleem van de vluchtelingen moet worden opgelost in het Midden-Oosten en niet in de VS. Zijn economische plannen, het herzien van internationale handelsverdragen, vind ik prima. Hij is degene die ons als een sterke leider door deze gevaarlijke tijden zal loodsen.

De Sunshine State heeft 11 miljoen geregistreerde kiezers

Als ik de keuzes van mijn vrienden samenleg, dan is het ongeveer fifty fifty. Een beeld dat overeenkomt met de laatste polls in Florida. De Sunshine State heeft met een populatie van bijna 20 miljoen inwoners ongeveer 11 miljoen geregistreerde kiezers. Daarvan zijn 40% Democraten, 36% Republikeinen en dan nog eens 20% onafhankelijke, lees niet-geregistreerde kiezers.

In 2012 "Obama versus Romney" kreeg Obama de 29 electorale stemmen van Florida met een winstmarge kleiner dan 1%, 4 jaar ervoor "Obama vs Mc Cain" was de winstmarge kleiner dan 2%. En we herinneren ons levendig het verkiezingsjaar 2000 met de George Bush - Al Gore "to close to call" die uitdraaide op een volledige hertelling.

Voor 2016 wordt het wellicht een dergelijk scenario. Voor beide kandidaten is "Florida een must" en er wordt absoluut niets bespaard op radio- en tv-spotjes. Tot hiertoe ongeveer 48 miljoen dollar in totaal. Voor de laatste 6 weken worden nog extra promotiekantoren opgericht door beide partijen.

De kost voor dat "1 percentje" kan en zal enorm oplopen, maar kan eventueel wel het verschil maken op 8 november!