ICSI-zonen blijken onvruchtbaarheid van vader te erven

Zonen die verwekt zijn met de zogenoemde ICSI-techniek, zijn net als hun vader minder vruchtbaar. Dat blijkt uit onderzoek van de VUB-onderzoekers begin jaren 90 mee aan de wieg stonden van de techniek.

In het UZ van Jette werd in het begin van de jaren 1990 een techniek ontwikkeld waardoor mannen met een verminderde vruchtbaarheid toch kinderen kunnen krijgen. Dit gebeurt door één van hun zaadcellen met een pipet in te brengen in een eicel. De nieuwe techniek wordt nu wereldwijd gebruikt.

Nu de eerste ICSI-kinderen volwassen zijn, blijkt dat zonen die met de techniek verwekt werden, zelf ook minder vruchtbaar blijken te zijn. Dat werd vastgesteld door een team van onderzoekers die de ICSI-kinderen opvolgen sinds hun geboorte. Daarmee worden eerdere vermoedens bevestigd.

Bij 54 van de 215 mannen die tussen 1992 en 1996 verwekt werden met ICSI, en nu dus volwassen zijn, werd vastgesteld dat zij net als hun vaders verminderd vruchtbaar zijn. In vergelijking met mannen die natuurlijk verwekt werden, hebben ze zelfs drie keer meer kans om een lage spermaconcentratie te hebben, minder dan 15 miljoen spermacellen per milliliter. De ICSI-zonen bleken ook de helft minder beweeglijke zaadcellen te hebben dan andere mannen. Dat alles wijst er dus op dat ze de verminderde vruchtbaarheid geërfd hebben van hun vaders.

Professor André Van Steirteghem die de ICSI-techniek mee ontwikkelde en nog altijd opvolgt, is niet verrast door de resultaten. “Ouders werden op voorhand geïnformeerd dat hun zonen mogelijk slecht sperma zouden hebben, zoals hun vaders, maar voor al deze ouders was dit geen reden om af te zien van ICSI, omdat de techniek later ook een oplossing zou kunnen zijn voor hun zonen.”

ICSI?

ICSI is de afkorting van intracytoplasmatische sperma-injectie, een moeilijk begrip om te zeggen dat bij deze bevruchtingstechniek een zaadcel met een pipet in een eicel wordt ingebracht.

Deze techniek van kunstmatige bevruchting werd in 1991 ontwikkeld aan de VUB, in het Centrum voor reproductieve Geneeskunde van het UZ in Jette. Door de techniek kunnen mannen met verminderde vruchtbaarheid toch kinderen krijgen. In 1992 werd de eerste ICSI-baby geboren en sindsdien werden zeker 400.000 ICSI-baby’s geboren.