Indiase dokters zetten 18 cm lange staart af bij 18-jarige

Indiase neurochirurgen hebben een 18 cm lange staart afgezet bij een 18-jarige jongeman. Hij kon door de staart nauwelijks zitten of liggen. De zeldzame vergroeiing aan het staartbeen wordt normaal gezien onmiddellijk na de geboorte verwijderd.
Cover Asia Press

De familie van de jongeman was al jaren op de hoogte van de ongewone staartgroei, meldt de dokter Promad Giri aan The Times of India. "Normaal gezien wordt deze uiterst zeldzame afwijking vrij snel na de geboorte gespot en aangepakt, maar omdat de ouders bang waren voor de reacties van hun omgeving, liep de jongeman er zo lang mee rond. Dat verklaart waarom het zo groot is geworden."

Uiteindelijk hield de 18-jarige het niet meer vol. Hij kon door de staart nauwelijks zitten of liggen, waardoor bijvoorbeeld slapen heel moeilijk werd. Hij trok samen met zijn ouders naar het Super Specialty Hospital (SSH) in Nagpur waar hij al na enkele dagen onder het mes ging. Een speciaal team van neurochirugen moesten de staart verwijderen. De operatie is zonder problemen verlopen.

Foto: links de staart na de operatie, rechts een röntgenfoto voor de operatie.

Menselijke staart

Het lijkt een verhaal uit een slechte sciencefiction-film, maar mensen kunnen wel degelijk een "staart" krijgen. Bij de ontwikkeling van de embryo in de baarmoeder kan het in heel uitzonderlijke gevallen gebeuren dat de ruggengraat iets te lang uitgroeit en zo een rudimentaire staart vormt. In de meeste gevallen wordt dit vrij snel na de geboorte verwijderd, in het geval van de 18-jarige jongeman is dit niet gebeurd.