Jan Matthys genomineerd als Beste Regisseur voor BAFTA Awards

Regisseur Jan Matthys is genomineerd voor de prestigieuze British Academy Scotland Awards in de categorie voor Beste Regisseur van een reeks. Matthys wordt genomineerd op grond van zijn werk voor de Britse tv-serie "Shetland". De prijzen van The British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) worden op 6 november uitgereikt. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).
Regisseur Jan Matthys (l.) en Shetland-hoofdrolspeler Douglas Henshall

Matthys is een van de drie genomineerden in de categorie Beste Regisseur van een film of reeks, naast Michael Keillor met "Line of Duty" en Douglas MacKinnon die "Sherlock: The Abominable Bride" regisseerde.

De Vlaamse regisseur stond eind mei 2015 in Schotland op de set van "Shetland" waarvoor hij afleveringen 4, 5 en 6 van het derde seizoen verfilmde. De populaire BBC-reeks is dit jaar trouwens de grote favoriet van de British Academy Scotland Awards, want "Shetland" maakt ook kans in de categorieën Beste Televisiedrama, Beste Acteur in Televisie en Beste Scenarist.

Uitgebreid palmares

Jan Matthys begon zijn loopbaan als regisseur van non-fictie ("Zalm voor Corleone", "De bende van Wim") en regisseerde daarna (afleveringen van) series als "Aspe", "Kinderen van Dewindt" en "Katarakt". Daarna volgden onder meer "De smaak van De Keyser", "Quiz Me Quick", "In Vlaamse Velden" en "Shetland". Begin dit jaar regisseerde Matthys nog enkele afleveringen van het tweede seizoen van de BBC-serie "Our Girl".

De regisseur werkt daarnaast aan zijn filmdebuut "Vele hemels", gebaseerd op de debuutroman "Vele hemels boven de zevende" van Griet Op de Beeck. De opnames voor deze productie staan gepland voor begin 2017.