Nobelprijs voor de Vrede: wie wint hem dit jaar?

Wie wint morgen de Nobelprijs voor de Vrede? Traditiegetrouw wordt er vooraf veel gespeculeerd over mogelijke winnaars. Nu worden onder anderen de Syrische White Helmets en de Russische mensenrechtenactiviste Svetlana Gannushkina genoemd als kanshebbers.
Xinhua/Photoshot. All rights reserved.
De ceremonie van vorig jaar

Wie de Nobelprijs voor de Vrede wint wordt morgen om 11 uur aangekondigd in de Noorse hoofdstad Oslo. Voorspellen wie zal winnen, is moeilijk. Prognoses zijn gebaseerd op de informatie van stemgerechtigden die uit de biecht klappen. Geruchten dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel op de shortlist zou staan, werden door het Nobelprijscomité trouwens al de kop ingedrukt.

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Vrede naar het Tunesische verzoeningskwartet. Dit jaar staan 228 personen en 148 organisaties op de longlist. Onder hen onder anderen het Afghaanse vrouwelijke wielrennersteam en ook Donald Trump. BBC News zet de grootste kanshebbers op een rij.

Svetlana Gannushkina

Svetlana Gannushkina is een Russische mensenrechtenactiviste. Haar organisatie heeft sinds 1990 al hulp geboden aan meer dan 50.000 migranten en vluchtelingen. Onlangs won ze al de Right Livelihood Award, die ook wel de "alternatieve Nobelprijs" wordt genoemd.

Mocht zij het worden of de onafhankelijke Russische krant Novaya Gazeta dan zou "het comité zijn onafhankelijkheid onderstrepen", zegt de Noorse historicus en Nobelprijsexpert Asle Sveen.

Onderhandelaars Iraanse nuclaire deal

Vorig jaar werden de diplomaten die onderhandeld hadden over de Iraanse nucleaire deal (John Kerry, Mohammad Javad Zarif en Federica Mogherini) getipt als kanshebbers.

Nu er vooruitgang geboekt wordt na de deal, zou het comité kunnen beslissen de prijs toe te kennen aan de architecten ervan Ernest Moniz (Amerikaanse minister van Energie) en Ali Akbar Salehi (van de Atoomenergie-organisatie van Iran), voor hun bijdrage aan wereldvrede in turbulente tijden. Dit duo onderhandelde over de technische details van de overeenkomst.

Vredesakkoord Colombia

Ook het einde van het 52 jaar durende conflict tussen de Colombiaanse regering en de FARC-guerrilla zou het comité kunnen inspireren om er de Nobelprijs aan toe te kennen. Het comité heeft een lange traditie om vredesprocessen te bekronen, het deed dat al met de processen in Noord-Ierland, Israël/Palestina en Vietnam.

Nu de burgers van Colombia het vredesakkoord in een referendum verworpen hebben, maken de Colombiaanse president Juan Manuel Santos en FARC-leider Rodrigo Londono plots minder kans.

White Helmets in Syrië

Nog op het lijstje: de White Helmets in Syrië, een groep van bijna 3.000 burgers die naar gebombardeerde plaatsen snellen om er te proberen de slachtoffers vanonder het puin te halen. Hun motto is: "Een leven redden is de mensheid redden" en hoewel ze vaak in door rebellen gecontroleerd gebied werken, houden ze vast aan hun neutraliteit. Recent waren ze nog het onderwerp van een documentaire die op Netflix te zien is.

Of toch Snowden, Mukwege of inwoners Griekse eilanden?

Daarnaast tipt BBC ook nog kandidaten als klokkenluider Edward Snowden, de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege die duizenden slachtoffers van seksueel geweld behandelde en de inwoners van de Griekse eilanden die Syrische vluchtelingen opgevangen hebben.