Pakistan krijgt strenge wet tegen "eremoorden"

In Pakistan heeft het parlement na negen uur discussie een wet aangenomen die zogenoemde eremoorden voortaan zwaar zal bestraffen. Dat komt niets te vroeg, want vorig jaar zouden meer dan duizend vrouwen door familieleden zijn vermoord omdat ze zich niet wilden inpassen in traditionele huwelijken.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Het was een historische stemming in een gezamenlijke zitting van beide kamers van het Pakistaanse parlement. De discussie werd zelfs live uitgezonden op de televisie.

Op het einde werd het wetsvoorstel unaniem goedgekeurd. Dat bepaalt dat wie "eremoorden" uitvoert of verkrachters voortaan minstens 25 jaar celstraf krijgen. 

Concreet is een artikel dat bepaalt dat moorden, verkrachting of andere gewelddaden voortaan niet meer kunnen "afgekocht" worden als de dader vergiffenis krijgt door de familieleden van het slachtoffer. Dat was een oude traditie waardoor veel moordenaars en verkrachters vaak vrijuit konden gaan.

In de praktijk gaat het meestal om vrouwen die gelyncht, gestenigd of verkracht worden door bendes om de "familie-eer" te herstellen nadat die vrouwen weggelopen zijn, gearrangeerde huwelijken weigeren, met mannen omgaan die door hun familie niet gewenst zijn of op een andere manier ingaan tegen de conservatieve familiewaarden.

De discussie over de wet kwam in een stroomversnelling omdat drie maanden geleden de in Pakistan erg populaire blogster Qandeel Baloch gewurgd was door haar eigen broer, die haar uitspraken op het internet als een "schande" ervaren had.

Jaarlijks zouden 500 tot 1.000 vrouwen in Pakistan -of hun mannelijke vrienden- gedood worden bij dergelijke eremoorden.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De 21-jarige Sonia Bibi werd onlangs met zuur verbrand door haar eigen broer omdat ze een gedwongen huwelijk weigerde. Ze overleed een week later aan haar verwondingen.