Poolse parlement ziet af van steun voor totaalverbod abortus

Het Poolse parlement heeft met een grote meerderheid het voorstel voor een totaalverbod op abortus verworpen. Het voorstel wilde abortus in alle gevallen verbieden, behalve als het leven van de moeder onmiddellijk gevaar liep.

Het wetsvoorstel van het burgerinitiatief "Stop abortus" had 450.000 handtekeningen verzameld en werd gesteund door de katholieke Kerk. Vrouwen en dokters die toch een abortus zouden ondernemen, zouden een celstraf tot vijf jaar kunnen krijgen.

De voorbije weken was er in het hele land, alsook bij ons in Brussel, heel wat protest tegen het wetsvoorstel. Het hoogtepunt van het protest was er op maandag, toen duizenden vrouwen gekleed in het zwart op straat waren gekomen. Ook studenten en arbeiders stonden hen bij. 

De bevoegde parlementaire commissie had het wetsontwerp gisteren al verworpen. Het Poolse parlement -dat het ontwerp na eerste lezing al had aangenomen- moest zich vandaag definitief uitspreken.