Prince Charles leest "Scheepsweerbericht" voor

Naar aanleiding van National Poetry Day vroeg Radio 4, de cultuurzender van de Britse openbare omroep BBC, kroonprins Charles om een gedicht voor te lezen. Charles koos voor "The shipping forecast", een gedicht van de betreurde Noord-Ierse dichter Seamus Heaney.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Radio 4 zendt sinds jaar en dag verscheidene keren per dag de weersvoorspelling uit. Niet alleen schippers en zeevaarders luisteren aandachtig mee. De gortdroge opsomming van al dan niet exotische klinkende plaatsnamen en hun weersvooruitzichten heeft in de loop der tijd een ware cultstatus gekregen.

Bekende schrijvers als Carol Ann Duffy en de dichter Seamus Heaney wijdden er zelfs werk aan.

Het is dan ook geen verrassing dat de Britse kroonprins voor "The shipping forecast" van Heaney koos om Nationale Gedichtendag te openen. De opname zal ook na vandaag te beluisteren zijn en wel in het onlangs geopende Seamus Heaney HomePlace Centre in Bellaghy, het geboortedorp van de in 2013 overleden dichter en Nobelprijswinnaar.