Schilderij dat voor 8,5 miljoen pond verkocht werd, blijkt vals

Een werk van Frans Hals dat bij Sotheby's voor 8,5 miljoen pond (9,6 miljoen euro) is verkocht, blijkt een vervalsing. Dat meldt de BBC. Het werk is gemaakt van materialen die helemaal niet uit de tijd van de 17e-eeuwse Nederlandse schilder stammen.

In 2011 heeft een Amerikaanse koper 8,5 miljoen pond (9,6 miljoen euro) neergelegd op een veiling bij Sotheby's voor een portret van een onbekende man van Hals. Nu blijkt dat hij dat fortuin heeft betaald voor een vervalsing. Het veilinghuis laat weten dat het de koper inmiddels volledig heeft vergoed.

Eerder is ontdekt dat een werk van Lucas Cranach de oudere mogelijk evenmin van de hand van deze meester is. Het werk is momenteel in het bezit van de prins van Liechtenstein en kwam oorspronkelijk uit dezelfde verzameling als het werk van Hals dat nu vals blijkt.

Britse media suggeren dat een "geweldige vervalser" aan het werk moet zijn geweest. De vrees bestaat dat zij of hij nog meer kunstliefhebbers op het verkeerde been heeft gezet.